Šljivovica kao nacionalni brend

Srbija zauzima prvo mesto u Evropi po proizvodnji šljive, dok su u svetu ispred nje samo Kina i Indija. Većina roda šljive koristi se za pripremu šljivovice koja spada u žestoka alkoholna pića i gotovo da nijedno slavlje ne može da prođe bez nje. Služi se u čašicama od 0,03 ili 0,05 dl i čokanjima (ili što bi u Vojvodini rekli fićoke), obavezno rashlađena. Obično je bezbojna ili zlatno-žute boje, što zavisi od načina čuvanja.  Takođe može biti ,,meka“ ili ,,prepečenica“, što zavii on procenta alkohola koji sadrži u sebi. Mnogi vole da je konzumiraju i u vidu kuvane rakije (šumadijski čaj), a u Srbiji je rasprostranjeno uverenje da je dobro popiti ,,po jednu čašicu“ ujutru zbog zdravlja. Naravno, samo umereno.

Tradicija pečenja šljivovice je u Srbiji veoma duga, ali je zvaničnu potvrdu u svetu srpska šljivovica dobila tek krajem 19. veka. Dobija se destilacijom pažljivo odabranih plodova šljive koji sadrže veliki procenat šećera i prethodno su prošli proces vrenja. Korišćenjem nedozrelih plodova i dodavanjem rafinisanog šećera rakija gubi na kvalitetu.

 

Rakija od šljive se čuva u sudovima od materijala koji neće uticati na njen kvalitet. Najčešće su to burad izrađena od drveta i inoksa, ali su prihvatljiva i ona od stakla i inoksa. Najcenjenija je rakija koja je odležala u drvenim buradima izrađenim od dudovine ili hrastovine, usled čega poprima zlatno žutu boju i specifičnu aromu. Alternativa je dodavanje parčića dudovog ili hrastovog drveta, koja će učiniti da rakija dobije željenu notu, čak i ako se skladišti u nekom od buradi od drugih materijala. Šljivovica se čuva na temperaturi od 10-20 °C i smatra se da je što je više ,,odležala“ samim tim i kvalitetnija.

3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!

3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!

3,2,1 - Srbija svim svojim čitaocima, hrišćanskim vernicima želi srećan Uskrs! Danas svi hrišćani na svetu proslavljaju najradosniji praznik Uskrs.

Manastiri Srpske Svete Gore

Manastiri Srpske Svete Gore

Manastiri svedoče o istoriji jedne zemlje. Oni su čuvari tradicije, kulture, baštine i nacionalnog identiteta. U Srbiji se nalazi više

Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način

Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način

Da li ste nekada čuli za homoljski kačamak? Da li ste ga probali? Ako niste, ne znate šta propuštate. Na

Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije

Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije

Posetioce istoka Srbije, pre svega Stare planine ljubazni domaćini obavezno ponude čobanskom pitom. Reč je o tradicionalnom srpskom jelu. Ovu

Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića

Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića

Jedno od tradicionalnih srpskih jela koje se služilo i na dvoru Nemanjića je jagnjetina u mleku. Možda vam je poznata

Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije

Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije

Jedan od legendarnih mesnih delikatesa pirotskog kraja je peglana kobasica. Izuzetnog ukusa, ali i oblika, odakle i potiče njeno ime

Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Svaki kutak Srbije ima svoju gastronomsku priču i specijalitete po kojima je poznat od davnina. U Novom Pazaru se prave

Komplet lepinja

Komplet lepinja

Gastronomski specijalitet zapadne Srbije. Komplet ili užička lepinja kako je još nazivaju je jedan od lokalnih specijaliteta Zlatiborskog okruga i

Nezaboravan noćni provod u Beogradu

Nezaboravan noćni provod u Beogradu

Znate li koji su razlozi da iz godine u godinu sve veći broj turista, pre svega mladih, hrli u našu

Noćni život Beograda

Noćni život Beograda

Prelepi “Beli grad” prestonica Srbije, mesto na kojem noćni život ima sve dugine boje, ponešto za svakog i za svačiji

Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike

Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike

Gde to voda sopoće? Planinom Jadovnik odjekuje njen huk, a upravo je on neodoljiv zov za mnoge ljubitelje prirode. U

Scroll to Top