Crna tamjanika- biser negotinskog kraja

Vinogradarstvo i vinarstvo su među najrazvijenijim granama negotinske krajine koja ima ogroman vinski potencijal, veliki broj sunčanih dana i plodno tle za uzgoj grožđa, kao i blizinu Dunava.

Zašto treba probati domaću crnu tamjaniku? Autohtona negotinska muskatna sorta grožđa od koje ovo vino nastaje vodi poreklo sa južnog Balkana gde se gaji još od doba Rimljana, da bi se 1565. godine pod nazivom Rosenmuskateller počela spominjati i u Južnom Tirolu.

Vina crne Tamjanike su raskošne cvetne arome, nezaboravnog ukusa, polusuva, suva ili slatka.

U vinu Tamjanike pored mirisa ruža susreću se još i začinski i voćni mirisi poput bosiljka, maline ili jagode. Kad se ovo vino naspe u čašu njegov miris se oseti i sa nekoliko metara udaljenosti. Ukus je neverovatan, bogat, raskošan i neponovljiv što su razlozi zbog kojih poznavaoci vina biraju ovu sortu.

 

Kažu da je Crna tamjanika bila omiljeno vino Josipa Broza Tita, a da postoje i dokazi da je u njemu neizmerno uživao Vuk Stefanović Karadžić.

 

Tamjanika se smatra i izuzetnim prirodnim energetskim napitkom, a to dejstvo se postiže kada popijete do 2dl ovog izuzetnog vina. Crna tamjanika se savršeno slaže sa čokoladnim desertima, ali i sa kolačima od svežeg voća. Od slanih delikatesa ide uz ribu i sireve, pre svega one mekane

 

Scroll to Top