ZAPADNA SRBIJA

Burna prošlost i svetla budućnost

Izuzetna prirodna lepota i rečno bogatstvo, burna istorija, srdačni ljudi i dobra hrana, ono je što krasi Zapadnu Srbiju. Smeštena na prostoru od Kosjerića na severu, do Prijepolja i Sjenice na jugu i od Bajine Bašte na zapadu, do Ivanjice, Arilja i Požege na istoku, smatra se jednom od najlepših regija u Srbiji i šire.

Posebno je poznata po svojim planinama, najposećenijim u našoj zemlji. Među ostalima posebno se ističu: Tara, Zlatibor, Zlatar, Maljen, Divčibare, Ovčar, Kablar,
Cer, Sokolske planine, mada bi bilo nepravedno zapostaviti i desetine ostalih, od kojih je svaka posebna na vlastiti način.

Najposećenija destinacija ove regije je Zlatibor koji pruža mogućnosti za nezaboravan boravak tokom cele godine. Kanjon Tare i kristalno čista reka Drina nude idealne uslove za hajking, rafting i kanjoning. Zlatar sa svojim Zlatarskim jezerom takođe je veoma posećen i popularan među stranim i domaćim turistima, kao i Maljen gde je ponuda iz godine u godinu sve atraktivnija.

Gradski centri Zapadne Srbije su Čačak, Valjevo, Užice, Nova Varoš, Šabac, Loznica, kao i Požega, Arilje, Sjenica i Ivanjica, a poseban šarm imaju sela poput Sirogojna sa svojom arhitekturom, starim stambenim i drugim objektima, neobičnog izgleda. To je i razlog zbog kojeg je ovo selo
postalo muzej na otvorenom; Staro selo; sa autentičnim brvnarama iz 19.veka koje svedoče o tome kako se na ovim prostorima nekada živelo. Slična je i priča Drvengrada, koji je novijeg datuma, ali svakako dočarava duh prošlih vremena.

Regija obiluje i speleološkim bogatstvom. Naročito su popularne Stopića pećina na Zlatiboru i Potpećka pećina u kojoj su pronađeni ostaci iz mlađeg kamenog doba. Još jedna od posebnosti je i poznata Šanganska osmica, uskotračna pruga koja se smatra najatraktivnijom turističko muzejskom železnicom u Evropi. Nekad je povezivala Beograd sa Sarajevom, a sada se njome voze turisti obnovljenom deonicom od Šargana do Mokre Gore.

Zapadna Srbija poznata je i po seoskom turizmu. Veliki broj domaćinstava danas nudi jedinstveno iskustvo boravka u tradicionalnim objektima seoskog tipa, uz dobru hranu, ali ičuvene rakije, šljivovicu i klekovaču. Kraj je poznat i po saboru trubača u Guči, kao i filmskom
festivalu „Kustendorf“ koji u Drvengrad dovodi najpoznatija imena iz sveta sedme umetnosti.
Osim prelepe Drine, ova regija se ponosi i Zapadnom Moravom, sa njenim meandrima, koja razdvaja Ovčar i Kablar tvoreći klisuru koja svojom veličanstvenošću oduzima dah. Tu se smestila i Ovčar Banja, čiji su termalni izvori korišćeni u svrhe lečenja od praistorije do danas.Ceo krajolik svojom lepotom dodatno krase i brojni manastiri sa obe strane reke. 

Kada je o gastronimiji reč, Zapadna Srbija nudi mnogo. Zlatiborski, sjenički i zlatarki kajmak, pečenje, kuvani kupus, duvan čvarci, komplet lepinja, kao i nadaleko čuvena heljdopita čine tek delić izuzetne ponude.

Scroll to Top