Šta jesti na Kopaoniku?

Hrana na Kopaoniku je ono zbog čega se mnogi, nakon prve posete, ponovo vraćaju ovoj srpskoj planini. Slobodno možemo reći da je kopaonička kuhinja spoj tradicionalnog i modernog, uz neizostavne domaće, lokalne i sveže namirnice.

Krenimo od predjela. Bez obzira da li ste se odlučili za obrok u nekom od tradicionalno uređenih ugostiteljskih objekata, koji u sebi nose dašak tradicije, ili modernom restoranu, kakvi su na Kopaoniku veoma česti i odlično posećeni, mi vam preporučujemo da počnete od domaćih projica od krupno mlevenog, domaćeg kukuruznog brašna. Savršeno im odgovara kombinacija domaćeg sira i kajmaka, ali svakako nećete pogrešiti ni ako se odlučite za domaći ajvar. Morate znati da se na Kopaoniku često služi ajvar sa dodatkom šumskih vrganja, a to je tek senzacija koju ne smete propustiti.

Umesto projica možete se odlučiti i za domaće lepinje koje će vam poslužiti sveže, mirisne i tek ispečene. Dodaci su isti kao i prethodnom slučaju, a da bi vaše predjelo bilo potpuno, ne smete propustiti da probate domaće suhomesnate proizvode.
Ono po čemu je Kopaonik nadaleko poznat svakako je pršuta. Kopaoničku pršutu od onih koje možemo kupiti u gotovo svakom marketu, izdvaja činjenica da je izrađena od domaćeg mesa, najčešće svinjskog, a ređe goveđeg ili ovčjeg. Ova je pršuta pripremljena na tradicionalan, starinski način, soljena, dimljena, a zatim sušena na čistom planinskom vazduhu. Osim pršute, svoje predjelo možete obogatiti i nekim drugim, takođe domaćinskim suhomesnatim proizvodom ili više njih.
Ipak, moramo vam reći, nakon ovakvog predjela, možda ćete biti previše siti da biste mogli okusiti bilo šta drugo.
Naravno, ukoliko ste od onih koji vole pojesti nešto „na kašiku“ u ponudi je veliki izbor supa i čorbi, napravljenih od prirodnih lokalnih namirnica i gotovo uvek posluženih u tradicionalnim posudicama iz kakvih su jeli naši stari.
Kada dođemo do glavnog jela, naš je predlog da probate rebarca na kajmaku. Ovaj srpski specijalitet zadovoljiće i nepca najzahtevnijih gurmana. Možete se odlučiti za praseća ili jagnjeća rebarca, a svaka od ove dve varijante će biti pun pogodak. Preporučujemo da uz njih kombinujete pekarski krompir, kao i svežu mešanu salatu. Neko od domaćih vina, čija je ponuda u ugostiteljskim objektima na Kopaoniku izuzetno bogata, učiniće vaš obrok jednostavno savršenim.

Šećer dolazi na kraju, pa tako i kopaoničkim desertom zaokružite vaš planinski obrok. Kao što je poznato, na ovoj se planini uzgajaju brojne vrste voća, a posebno su tražene borovnice i divlje maline. Mi vam predlažemo da se odlučite za neku od poslastica izrađenih upravo od ovih slatkih bobica, jer to je idealan način da zaokručite vašu kopaoničku gastro avanturu.

Scroll to Top