Srbija se nalazi među popularnim vinskim destinacijama čemu svedoče i brojne nagrade koje dobijaju proizvođači vina iz naše zemlje. Na izboru najboljih i najkvalitetnijih svetskih vina Dekanter (Decanter World Wine Awards) koji je održan početkom juna u Londonu u konkurenciji od 18.244 vina iz celog sveta srpska vina su osvojila čak devet zlatnih medalja, 30 srebrnih i 46 bronzanih.
Najvišim ocenama je od strane svetskih stručnjaka za vino ocenjeno vino iz Orašca kod Aranđelovca. Reč je o belom vinu SoviNoa Fume Blanc 2020 vinarije Matijašević.
Ostale zlatne medalje osvojili su: Breg Prokupac 2017 Doja, Prokupac 2018 Doja, Regent Reserve 2018 Aleksandrović, Momentum Cabernet Sauvignon 2017 Veritas, Biser Smederevka Extra Brut 2016 Aleksić, Žuti Cvet Penušavo Tamjanika Sec 2019 Aleksić, Amanet Vranac 2019 Aleksić i Rebus Merlot-Cabernet Sauvignon-Probus 2018 Reljić.
Organizovana proizvodnja vina u Srbiji je počela osnivanjem Navipovog podruma 1848.godine tokom Austro Ugarske vladavine.
Statistike kažu da su stanovnici ovih prostora više konzumirali vino, pa tako umesto nekadašnjih 20 litara po glavi stanovnika godišnje danas se popije svega 4 do 5 litara vina, dok, recimo, Francuzi godišnje konzumiraju i do 58 litara godišnje po glavi stanovnika.
Najveći udeo u proizvodnji vina kod nas imaju stona vina, preko 65%, slede kvalitetna vina sa oko 20%, dok vrhunska vina zauzimaju manje od 15% ukupne proizvodnje, dok se bela vina više piju u odnosu na crna.