Srbija, zemlja vina!

Srbija se nalazi među popularnim vinskim destinacijama čemu svedoče i brojne nagrade koje dobijaju proizvođači vina iz naše zemlje. Na izboru najboljih i najkvalitetnijih svetskih vina Dekanter (Decanter World Wine Awards) koji je održan početkom juna u Londonu u konkurenciji od 18.244 vina iz celog sveta srpska vina su osvojila čak devet zlatnih medalja, 30 srebrnih i 46 bronzanih.

Najvišim ocenama je od strane svetskih stručnjaka za vino ocenjeno vino iz Orašca kod Aranđelovca. Reč je o belom vinu SoviNoa Fume Blanc 2020 vinarije Matijašević.

Ostale zlatne medalje osvojili su: Breg Prokupac 2017 Doja, Prokupac 2018 Doja, Regent Reserve 2018 Aleksandrović, Momentum Cabernet Sauvignon 2017 Veritas, Biser Smederevka Extra Brut 2016 Aleksić, Žuti Cvet Penušavo Tamjanika Sec 2019 Aleksić, Amanet Vranac 2019 Aleksić i Rebus Merlot-Cabernet Sauvignon-Probus 2018 Reljić.

Organizovana proizvodnja vina u Srbiji je počela osnivanjem Navipovog podruma 1848.godine tokom Austro Ugarske vladavine.

Statistike kažu da su stanovnici ovih prostora više konzumirali vino, pa tako umesto nekadašnjih 20 litara po glavi stanovnika godišnje danas se popije svega 4 do 5 litara vina, dok, recimo, Francuzi godišnje konzumiraju i do 58 litara godišnje po glavi stanovnika.

Najveći udeo u proizvodnji vina kod nas imaju stona vina, preko 65%, slede kvalitetna vina sa oko 20%, dok vrhunska vina zauzimaju manje od 15% ukupne proizvodnje, dok se bela vina više piju u odnosu na crna.

Od jagnjetine ispod sača do baklave sa šumskim voćem Pored lekovite vode i čistog vazduha Sokobanja ima i izuzetnu gastro ponudu, pa su tako specijaliteti sokobanjskog kraja čuveni i izvan

Hrana na Kopaoniku je ono zbog čega se mnogi, nakon prve posete, ponovo vraćaju ovoj srpskoj planini. Slobodno možemo reći da je kopaonička kuhinja spoj tradicionalnog i modernog, uz neizostavne

Photos by: Dejan Todorović Takmičenje u brzom razvijaju testa, gastro blogeri, najbolji kuvari iz Srema koji će pripremati specijalitete u centralnom delu manifestacije, tajni sastojak kolača u kome je uživao

„Al’ se nekad dobro jelo… baš“, kaže čuvena Đoletova pesma, i to s dobrim razlogom. Dobro se jelo nekada, a isto je tako i sada, duž cele Vojvodine. Tradicionalna vojvođanska

Mirisi i ukusi istočnih i zapadnih kultura spojili su se na Kosovu i oblikovali jedinstvenu i neponovljivu kuhinju ovog dela Srbije. Kombinacija domaćih sastojaka pripremljenih na tradicionalni način i po

Domaća, prirodna hrana je ogroman potencijal. Svest o tome doprinela je ideji o pokretanju farme koza koja nudi vlastite, kvalitetne proizvode izrađene od svežeg kozjeg mleka, po tradicionalnoj srpskoj recepturi.

Od bureka, preko ajvara do roštilja Srbija je poznatai potome što se ovde „dobro jede“. O srpskoj kuhinji se govori i piše. U Srbiji se gosti srdačno dočekuju, dok je

Srbija se nalazi među popularnim vinskim destinacijama čemu svedoče i brojne nagrade koje dobijaju proizvođači vina iz naše zemlje. Na izboru najboljih i najkvalitetnijih svetskih vina Dekanter (Decanter World Wine

Iako se za destilaciju i proizvodnju alkoholnih pića znalo još za vreme drevnog Egipta, ista su se vekovima koristila za lečenje. Na našim prostorima običaj konzumacije jakih alkoholnih pića datira

Vinogradarstvo i vinarstvo su među najrazvijenijim granama negotinske krajine koja ima ogroman vinski potencijal, veliki broj sunčanih dana i plodno tle za uzgoj grožđa, kao i blizinu Dunava. Zašto treba

Srbija zauzima prvo mesto u Evropi po proizvodnji šljive, dok su u svetu ispred nje samo Kina i Indija. Većina roda šljive koristi se za pripremu šljivovice koja spada u žestoka

Tradicija ispijanja vina i gajenja vinove loze duboko je vezana za Srbiju čemu svedoče arheološke iskopine Sirmijuma i drugih lokaliteta u Srbiji gde su pronađene vinske amfore koje datiraju još

Scroll to Top