„Al’ se nekad dobro jelo… baš“, kaže čuvena Đoletova pesma, i to s dobrim razlogom. Dobro se jelo nekada, a isto je tako i sada, duž cele Vojvodine. Tradicionalna vojvođanska trpeza, naročito ako vas put nanese na neki od salaša, pravi je raj za svakog gurmana.
Obrok u Vojvodini počinje supom. Najčešće je zovu „žuta supa“, jer se u prošlosti kuvala od guščijeg mesa, a takva nije retkost ni danas, mada će veoma često pred vas izneti i onu kokošiju, ili petlovsku, a tu je i supa od fazana, kao i morčja supa, pripremljena od mesa kokoške morkinje ili morke. Nemojte se iznenaditi i ako u supi, umesto rezanaca, dobijete domaće, takođe tradicionalne, knedle s grizom.
Vojvođanski gulaši i paprikaši su priča za sebe. Osim onih od mesa divljači, tu su i goveđi ili gulaši od mešanog mesa, koji su se krčkali satima, blago ili više pikantni i bogatog ukusa. Znajte da je svaki od vojvođansih gulaša veoma zasitan i često vam ne treba niša više da biste bili potpuno siti.
Ako vam je ipak preostalo mesta, ili domaćici niste dozvolili da vam servira previše, što će, znajte, biti teška bitka iz koje nećete nužno izaći kao pobednik, obavezno probajte i rinflajš. Reč je pravom vojvođanskom, ili kako ga ovde vole zvati, švapskom jelu. Sama reč rinflajš, u prevodu sa nemačkog jezika, znači goveđe meso, mada se ovaj specijalitet neretko priprema i od kokošijeg mesa. Rinflajš se uglavnom služi s renom, ali i sa različitim vrstama soseva, u kojima osnovu najčešće čini paradajz. Meso se kuva, a nakon skidanja masnoće, sipa se nova voda i dodaje povrće, poput šargarepe, krompira, nekada i celera.
Bez obzira na to gde živite, teško da niste bar čuli, ako ne i probali čuvene vojvođanske paprikaše. Poput gulaša, i oni se pripremaju na starinski način, od domaćih sastojaka, različitih vrsta mesa, a postoji i riblja varijanta koja vas prosto tera na kašiku više. Najčešće ga u Vojvodini služe sa rezancima ili sa knedlicama.
Posebno mesto u veoma bogatoj vojvođanskoj kuhinji čini i perkelt. I ovaj se specijalitet može pripremati od različitih vrsta mesa, sličan je gulašu, ali se tokom kuvanja dodaje znatno manja količina vode. Najčešće će vam biti poslužen sa galuškama, što je mađarski naziv za njoke, koje se za razliku od italijanskih prave sa sirom.
Eh, a sada dolazimo do slatkiša. Nadaleko je čuvena vojvođanska štrudla i ona je neizostavan deo trpeze u ovom delu naše zemlje. Ukusna, mirisna, prosto se topi u ustima. Veoma često se pravi sa makom ili orasima, ali nisu retka ni druga slatka punjenja.
Nećete pogrešiti ni ako se odlučite za šnenokle ili knedle sa šljivama, mada se danas neretko u šljive dodaje i čokolada, što je dodatni plus, slažu se zaljubljenici u ovaj tradicionalni desert, čija priprema zahteva i zavidnu veštinu.
U gastro ponudi Vojvodine visoko kotira i slatka pita od bundeve, ili, kako je ovde zovu, pita od ludaje. Može vam se učiniti neobičnom, ali vas uveravamo da nećete pogrešiti ako se odlučite upravo za nju.
Malo je ovde mesta da vas provedemo kroz sve vojvođanske ukuse, zato vas pozivamo da sami krenete na gastro putovanje ovim krajevima i dozvolite sebi čak i neki zalogaj više.
3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!
3,2,1 - Srbija svim svojim čitaocima, hrišćanskim vernicima želi srećan Uskrs! Danas svi hrišćani na svetu proslavljaju najradosniji praznik Uskrs.
Manastiri Srpske Svete Gore
Manastiri svedoče o istoriji jedne zemlje. Oni su čuvari tradicije, kulture, baštine i nacionalnog identiteta. U Srbiji se nalazi više
Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način
Da li ste nekada čuli za homoljski kačamak? Da li ste ga probali? Ako niste, ne znate šta propuštate. Na
Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije
Posetioce istoka Srbije, pre svega Stare planine ljubazni domaćini obavezno ponude čobanskom pitom. Reč je o tradicionalnom srpskom jelu. Ovu
Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića
Jedno od tradicionalnih srpskih jela koje se služilo i na dvoru Nemanjića je jagnjetina u mleku. Možda vam je poznata
Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije
Jedan od legendarnih mesnih delikatesa pirotskog kraja je peglana kobasica. Izuzetnog ukusa, ali i oblika, odakle i potiče njeno ime
Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane
Svaki kutak Srbije ima svoju gastronomsku priču i specijalitete po kojima je poznat od davnina. U Novom Pazaru se prave
Komplet lepinja
Gastronomski specijalitet zapadne Srbije. Komplet ili užička lepinja kako je još nazivaju je jedan od lokalnih specijaliteta Zlatiborskog okruga i
Nezaboravan noćni provod u Beogradu
Znate li koji su razlozi da iz godine u godinu sve veći broj turista, pre svega mladih, hrli u našu
Noćni život Beograda
Prelepi “Beli grad” prestonica Srbije, mesto na kojem noćni život ima sve dugine boje, ponešto za svakog i za svačiji
Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike
Gde to voda sopoće? Planinom Jadovnik odjekuje njen huk, a upravo je on neodoljiv zov za mnoge ljubitelje prirode. U
Od jagnjetine ispod sača do baklave sa šumskim voćem Pored lekovite vode i čistog vazduha Sokobanja ima i izuzetnu gastro
Hrana na Kopaoniku je ono zbog čega se mnogi, nakon prve posete, ponovo vraćaju ovoj srpskoj planini. Slobodno možemo reći
Photos by: Dejan Todorović Takmičenje u brzom razvijaju testa, gastro blogeri, najbolji kuvari iz Srema koji će pripremati specijalitete u
„Al’ se nekad dobro jelo… baš“, kaže čuvena Đoletova pesma, i to s dobrim razlogom. Dobro se jelo nekada, a
Mirisi i ukusi istočnih i zapadnih kultura spojili su se na Kosovu i oblikovali jedinstvenu i neponovljivu kuhinju ovog dela
Domaća, prirodna hrana je ogroman potencijal. Svest o tome doprinela je ideji o pokretanju farme koza koja nudi vlastite, kvalitetne
Od bureka, preko ajvara do roštilja Srbija je poznatai potome što se ovde „dobro jede“. O srpskoj kuhinji se govori
Srbija se nalazi među popularnim vinskim destinacijama čemu svedoče i brojne nagrade koje dobijaju proizvođači vina iz naše zemlje. Na
Iako se za destilaciju i proizvodnju alkoholnih pića znalo još za vreme drevnog Egipta, ista su se vekovima koristila za
Vinogradarstvo i vinarstvo su među najrazvijenijim granama negotinske krajine koja ima ogroman vinski potencijal, veliki broj sunčanih dana i plodno
Srbija zauzima prvo mesto u Evropi po proizvodnji šljive, dok su u svetu ispred nje samo Kina i Indija. Većina
Tradicija ispijanja vina i gajenja vinove loze duboko je vezana za Srbiju čemu svedoče arheološke iskopine Sirmijuma i drugih lokaliteta