Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike

Gde to voda sopoće? Planinom Jadovnik odjekuje njen huk, a upravo je on neodoljiv zov za mnoge ljubitelje prirode. U srcu planinske, guste bukove i hrastove šume, vekovima ušuškani, spuštaju se slapovi Sopotnice. Do ovog spomenika prirode ne možete doći automobilom, već isključivo peške, kamenim stazicama, koje su dobro obeležene i sigurne za pešačenje.

Ovi prirodni biseri nalaze se na rečici Sopotnici, u blizini seoceta Sopotnica 17km udaljenog od Prijepolja, i 300 km od Beograda. Kad od Prijepolja krenete ka Crnoj Gori nakon nekoliko kilometara videćete znak za skretanje levo, ka selu Sopotnica do kojeg vas u planinu vodi makadamski put.

Među brojnim sopotničkim vodopadima, najpoznatiji je i najposećeniji „Veliki vodopad“ visine 25m, dok su ostali uglavnom visine između 15m i 20m. Voda je u Sopotnici izuzetno pitka i hladna, a tu se nalaze i brojni izvori termomineralne vode.

Tokom poslednjih nekoliko godina na ovom lokalitetu je obnovljeno nekoliko vodenica koje turisti rado posećuju i one stoje kao svedoci prošlih vremena, kada je ovde stanovništvo živelo uglavnom od vodeničarenja, odnosno mlevenja žitarica u vodenim mlinovima.

Tokom posete Sopotnici neizostavno treba obići srednjovekovni manastir Mileševa, na reci Mileševci, udaljen 6 km od Prijepolja. Tu je i manastir Kumanica, u selu Vrbnica, u dolini reke Lim. U ovom se manastiru čuvaju mošti Svetog Grigorija Kumaničkog. Obavezno posetite i manastir Davidovica, takođe smešten pokraj prelepog Lima.

Ako vas od pešačenja više privlači biciklizam, na pravom ste mestu jer se na ovom području nalazi oko 40km biciklističkih staza. Sopotnica i Jadovnik su i raj za planinare sa ukupno 53km označenih planinskih puteva i staza.

Scroll to Top