Šumadija

Šumadija, srce Srbije

Gostoljubivi domaćini i priroda nestvarne lepote

Putnici su je u srednjem veku opisali kao šumovitu i brdovitu, pa se ime Šumadiji zadržalo do današnjih dana. Njen reljef je od tada prilagođen potrebama modernog čoveka, ali prirodne lepote ostale su zaštitni znak ove srpske regije.

Planine Šumadije jedno su od njenih najvećih bogatstava i pružaju nepreglednu lepezu mogućnosti za odmor i uživanje. Najniža Avala, prirodni zaštitnik grada Beograda, poznata je po Avalskom tornju, koji je uzdignut iz pepela nakon uništenja u NATO bombardovanju 1999.godine i danas ponosno stoji kao simbol nade i otpora. 

Centralna Srbija ponosna je i na Kosmaj, koji je za vremene antičkog Rima bio značajan rudnik srebra i olova. Danas je jedno od omiljenih mesta za beg od gradske vreve. Ne treba zaboraviti ni Krov Šumadije, planinu Rudnik, koja sa Cvijićevim vrhom, pećinom Risovačom, ali i brojnim spomenicima, poziva na uživanje i avanturu u prirodi.

Kragujevac, grad mladosti i administrativni centar ovog dela Srbije gaji bogatu spomeničku kulturu. Grandioznošću se izdvaja Spomen park Kragujevački oktobar u Šumaricama koji čuva sećanje na patnje naroda tokom Drugog svetskog rata.

Jedna od nezaobilaznih destinacija je i najveća botanička bašta na Balkanu, kao i kragujevački Akvarijum. Uz Kragujevac, u ovom delu Srbije smešteni su i Čačak, Smederevo, Aranđelovac, dok su na obodima Šumadije Kraljevo, Jagodina i Velika Plana.

Banjski turizam je veoma razvijen u ovoj srpskoj regiji. Vrnjačka, Mataruška, Ovčar, Vrujci i nekolicina drugih banja posetiocima nude iskustvo vredno pamćenja. Jedna od posebnosti Šumadije su i njene pećine. Na ulazu u Aranđelovac dočekaće vas pećina Risovača u kojoj su pronađeni ostaci pračoveka neandertalca, kao i fosili brojnih životinja. Tu je i Resavska pećina sa svojih osam dvorana i čak 800 metara prohodnih i osvetljenih staza ukrašenih izuzetnim pećinskim nakitom.

Predeo Šumadije je bogat vodom, a uz brojne izvora pitke i termo mineralne vode, oivičen i brojnim velikim rekama. Sava i Dunav opasali su Šumadiju sa severa, Zapadna Morava sa juga, Velika Morava njena je istočna granica, a Kolubara na zapadu.

Šumadinci su nadaleko poznati po svojoj gostoljubivosti. Svaki domaćin će gostu ponuditi vrhunsku domaću rakiju i slatko od šljiva. Kraj je posebno poznat po pečenju, ali i svadbarskom

Scroll to Top