Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije

Posetioce istoka Srbije, pre svega Stare planine ljubazni domaćini obavezno ponude čobanskom pitom. Reč je o tradicionalnom srpskom jelu. Ovu pitu od ostalih razlikuju debele kore koje su domaćice nekada pekle na platama ili na ognjištu i sve je veći broj onih, posebno u etno selima ili porodičnim domaćinstvima, koji ih pripremaju na ovaj način. Može se praviti i od mešenog testa, koje se puni filom, preklopi i okrene. Recepti su se razlikovali od kuće do kuće i od sela do sela. I filovi se razlikuju, tako da možete probati čobansku pitu sa mesom, sirom, krompirom ili kombinacijom nekih drugih namirnica, poput đuveča.

Domaćice nekada nisu imale mnogo vremena za pripremu jela, a isto je moralo biti zasitno, ukusno i nahraniti one koji se iz polja ili sa planine sa stadom vraćaju gladni. Tako je i čobanska pita jednostavna za pripremu, a ne zahteva ni mnogo vremena, kao ni posebne veštine.

Ako ste poželeli da isprobate ovaj specijalitet a nemate starinske debele kore, možete ga napraviti po sledećem receptu:

SASTOJCI za TESTO:

100 ml ulja

150 ml tople vode

1 jaje+2 belanca

1 kašičica šećera

30 g kvasca

2 kašičice soli

300-350 g brašna

FIL:

zeleni deo mladog crnog luka (dovoljna će vam biti 3 ili 4 struka)

250 g kačkavalja

200 g feta sira

Za premazivanje:

2 žumanca

1 kašika mleka

PRIPREMA:

Prvo pomešajte vodu, ulje, šećer, kvasac i sve dobro promešajte. U mešavinu dodajte jaje i belanca, pa nastavite da mutite žicom. Dodajte brašno i još kratko mešajte. Posolite i varjačom umesite mekše testo. Malo nauljite ruke i premažite testo koje zatim treba da odmori 40 minuta do sat vremena.

Za fil sitno iseckajte zeleni deo mladog luka i malo ga posolite, pa promešajte rukom. Luku dodajte pola izrendanog kačkavalja, kao i polovinu sitnije izrezane fete i sve pomešajte. Preostalu polovinu ove dve vrste sira takođe pomešajte.

Na pobrašnjenu površinu izručite testo i premestite. Testo razvucite u obliku kruga, na sredinu izručite fil koji ćete zatim oblikovati u loptu. Preklopite testo tako da dobro zatvorite fil. Ako vam se testo lepi, na ruke stavite malo brašna. Okrenite testo i opet ga razvucite oklagijom prečnika 26-28 cm. Prebacite pitu u pleh obložen pek papirom istih dimenzija.

Sada pomešajte jaja i mleko i sjedinite. Ovom mešavinom premažite pitu, pa kašikom pritisnite njene ivice. Preostalu polovinu kačkavalja i fete, koje ste sjedinili rasporedite po piti. Pecite je u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta, a zatim na 160°C 10 minuta. 

Najbolje je da čobansku pitu jedete toplu, uz jogurt, kiselo mleko, sir ili kajmak.

foto:Anna_Shepulova

 

Od jagnjetine ispod sača do baklave sa šumskim voćem Pored lekovite vode i čistog vazduha Sokobanja ima i izuzetnu gastro ponudu, pa su tako specijaliteti sokobanjskog kraja čuveni i izvan

Hrana na Kopaoniku je ono zbog čega se mnogi, nakon prve posete, ponovo vraćaju ovoj srpskoj planini. Slobodno možemo reći da je kopaonička kuhinja spoj tradicionalnog i modernog, uz neizostavne

Photos by: Dejan Todorović Takmičenje u brzom razvijaju testa, gastro blogeri, najbolji kuvari iz Srema koji će pripremati specijalitete u centralnom delu manifestacije, tajni sastojak kolača u kome je uživao

„Al’ se nekad dobro jelo… baš“, kaže čuvena Đoletova pesma, i to s dobrim razlogom. Dobro se jelo nekada, a isto je tako i sada, duž cele Vojvodine. Tradicionalna vojvođanska

Mirisi i ukusi istočnih i zapadnih kultura spojili su se na Kosovu i oblikovali jedinstvenu i neponovljivu kuhinju ovog dela Srbije. Kombinacija domaćih sastojaka pripremljenih na tradicionalni način i po

Domaća, prirodna hrana je ogroman potencijal. Svest o tome doprinela je ideji o pokretanju farme koza koja nudi vlastite, kvalitetne proizvode izrađene od svežeg kozjeg mleka, po tradicionalnoj srpskoj recepturi.

Od bureka, preko ajvara do roštilja Srbija je poznatai potome što se ovde „dobro jede“. O srpskoj kuhinji se govori i piše. U Srbiji se gosti srdačno dočekuju, dok je

Srbija se nalazi među popularnim vinskim destinacijama čemu svedoče i brojne nagrade koje dobijaju proizvođači vina iz naše zemlje. Na izboru najboljih i najkvalitetnijih svetskih vina Dekanter (Decanter World Wine

Iako se za destilaciju i proizvodnju alkoholnih pića znalo još za vreme drevnog Egipta, ista su se vekovima koristila za lečenje. Na našim prostorima običaj konzumacije jakih alkoholnih pića datira

Vinogradarstvo i vinarstvo su među najrazvijenijim granama negotinske krajine koja ima ogroman vinski potencijal, veliki broj sunčanih dana i plodno tle za uzgoj grožđa, kao i blizinu Dunava. Zašto treba

Srbija zauzima prvo mesto u Evropi po proizvodnji šljive, dok su u svetu ispred nje samo Kina i Indija. Većina roda šljive koristi se za pripremu šljivovice koja spada u žestoka

Tradicija ispijanja vina i gajenja vinove loze duboko je vezana za Srbiju čemu svedoče arheološke iskopine Sirmijuma i drugih lokaliteta u Srbiji gde su pronađene vinske amfore koje datiraju još

Scroll to Top