Posetioce istoka Srbije, pre svega Stare planine ljubazni domaćini obavezno ponude čobanskom pitom. Reč je o tradicionalnom srpskom jelu. Ovu pitu od ostalih razlikuju debele kore koje su domaćice nekada pekle na platama ili na ognjištu i sve je veći broj onih, posebno u etno selima ili porodičnim domaćinstvima, koji ih pripremaju na ovaj način. Može se praviti i od mešenog testa, koje se puni filom, preklopi i okrene. Recepti su se razlikovali od kuće do kuće i od sela do sela. I filovi se razlikuju, tako da možete probati čobansku pitu sa mesom, sirom, krompirom ili kombinacijom nekih drugih namirnica, poput đuveča.
Domaćice nekada nisu imale mnogo vremena za pripremu jela, a isto je moralo biti zasitno, ukusno i nahraniti one koji se iz polja ili sa planine sa stadom vraćaju gladni. Tako je i čobanska pita jednostavna za pripremu, a ne zahteva ni mnogo vremena, kao ni posebne veštine.
Ako ste poželeli da isprobate ovaj specijalitet a nemate starinske debele kore, možete ga napraviti po sledećem receptu:
SASTOJCI za TESTO:
100 ml ulja
150 ml tople vode
1 jaje+2 belanca
1 kašičica šećera
30 g kvasca
2 kašičice soli
300-350 g brašna
FIL:
zeleni deo mladog crnog luka (dovoljna će vam biti 3 ili 4 struka)
250 g kačkavalja
200 g feta sira
Za premazivanje:
2 žumanca
1 kašika mleka
PRIPREMA:
Prvo pomešajte vodu, ulje, šećer, kvasac i sve dobro promešajte. U mešavinu dodajte jaje i belanca, pa nastavite da mutite žicom. Dodajte brašno i još kratko mešajte. Posolite i varjačom umesite mekše testo. Malo nauljite ruke i premažite testo koje zatim treba da odmori 40 minuta do sat vremena.
Za fil sitno iseckajte zeleni deo mladog luka i malo ga posolite, pa promešajte rukom. Luku dodajte pola izrendanog kačkavalja, kao i polovinu sitnije izrezane fete i sve pomešajte. Preostalu polovinu ove dve vrste sira takođe pomešajte.
Na pobrašnjenu površinu izručite testo i premestite. Testo razvucite u obliku kruga, na sredinu izručite fil koji ćete zatim oblikovati u loptu. Preklopite testo tako da dobro zatvorite fil. Ako vam se testo lepi, na ruke stavite malo brašna. Okrenite testo i opet ga razvucite oklagijom prečnika 26-28 cm. Prebacite pitu u pleh obložen pek papirom istih dimenzija.
Sada pomešajte jaja i mleko i sjedinite. Ovom mešavinom premažite pitu, pa kašikom pritisnite njene ivice. Preostalu polovinu kačkavalja i fete, koje ste sjedinili rasporedite po piti. Pecite je u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta, a zatim na 160°C 10 minuta.
Najbolje je da čobansku pitu jedete toplu, uz jogurt, kiselo mleko, sir ili kajmak.
foto:Anna_Shepulova