Komplet lepinja

Gastronomski specijalitet zapadne Srbije.

Komplet ili užička lepinja kako je još nazivaju je jedan od lokalnih specijaliteta Zlatiborskog okruga i cele zapadne Srbije. Iako se priprema samo u ovom delu Srbije, slava ovog specijaliteta se proširila širom zemlje, ali i izvan granica, što je jasno priznanje kvaliteta i ukusa koje komplet lepinja ima.

Za komplet lepinju se može reči da je srpska varijanta „fast food-a“, ali daleko ukusnija. Njen intenzivan ukus i velika količina kalorija vam neće dozvoliti da pojedete mnogo, već ćete se u hedonističkom maniru, sa uživanjem i polako, prepustiti ovom jednistvenom specijalitetu užičkog kraja.

Priprema kompet lepinje

Komplet lepinja se tradicionalno peče u peći na drva. Za pripremu se koristi lepinja koja bi trebalo da bude „vazdušasta“ kako bi se dobio što bolji ukus. Takva lepinja se vodoravno preseče na polovine, a sredina donje polovine se blago izdubi. Zatim se donji deo lepinje premaže kajmakom, dodaje jaje koje se direkto na lepinji umuti u kajmak i zaklopi se gornjom polovinom. Lepinja se tada odlaže u pećnicu gde se peče oko 10 minuta u zavisnosti od toga koliko želite da vam lepinja bude hrskava. Kao završni korak, nakon vađenja iz pećnice lepinja se preliva pretopom, u narodu poznatijem kao moča. Za gurmane i one koji vole da eksperimentišu, komplet lepinja se može servirati i sa dodatkom pršuta.

Lepinja se priprema tako što se pomešaju so i brašno, dok se u posebnu činiju dodaju mlaka voda, kvasac i šećer. Kad kvasac „naraste“, dodaje se zajedno sa uljem u već pripremljeno brašno i so. Kada testo odleži na toplom i „nadođe“deli se na četiri dela. Lepinje se peku oko 20 minuta na temperaturi od 250 stepeni i vremenom je potrebno smanjiti temperaturu na 200 stepeni.

Originalni pretop u komplet lepinji

Tradiconalni recept za pripremu komplet lepinje kaže da se za dobijanje pretopa koristi mast od pečenja praseta i jagnjeta koji su pečeni u furuni. Za komplet lepinju se uvek preporučuje što stariji kajmak, sa većim procentom masti, najbolje zlatiborski.

Sastojci za pripremu komlet lepinje za jednu osobu:

1 lepinja

2 kašike kajmaka

1 jaje

1 nepuna kutlača pretopa

Sastojci za pripremu 4 lepinje:

500gr brašna

250 ml mlake vode

3 kašike ulja

1 kašičica soli

1/2 kašičice šećera

1 kvasac

Sada, kada ste pripremili koplet lepinju ostaje vam samo da uživate. Sami izaberite da li ćete ovaj užički specijalitet jesti po bontonu, tačnije rukama, ili vam je lakše da koristite escajg. Ukoliko pak niste zadovoljni kako to izgleda u vašoj izvedbi, spakujte se i pravac Užice, koje pored komlet lepinje ima još mnogo toga da ponudi.

Scroll to Top