Komplet lepinja

Gastronomski specijalitet zapadne Srbije.

Komplet ili užička lepinja kako je još nazivaju je jedan od lokalnih specijaliteta Zlatiborskog okruga i cele zapadne Srbije. Iako se priprema samo u ovom delu Srbije, slava ovog specijaliteta se proširila širom zemlje, ali i izvan granica, što je jasno priznanje kvaliteta i ukusa koje komplet lepinja ima.

Za komplet lepinju se može reči da je srpska varijanta „fast food-a“, ali daleko ukusnija. Njen intenzivan ukus i velika količina kalorija vam neće dozvoliti da pojedete mnogo, već ćete se u hedonističkom maniru, sa uživanjem i polako, prepustiti ovom jednistvenom specijalitetu užičkog kraja.

Priprema kompet lepinje

Komplet lepinja se tradicionalno peče u peći na drva. Za pripremu se koristi lepinja koja bi trebalo da bude „vazdušasta“ kako bi se dobio što bolji ukus. Takva lepinja se vodoravno preseče na polovine, a sredina donje polovine se blago izdubi. Zatim se donji deo lepinje premaže kajmakom, dodaje jaje koje se direkto na lepinji umuti u kajmak i zaklopi se gornjom polovinom. Lepinja se tada odlaže u pećnicu gde se peče oko 10 minuta u zavisnosti od toga koliko želite da vam lepinja bude hrskava. Kao završni korak, nakon vađenja iz pećnice lepinja se preliva pretopom, u narodu poznatijem kao moča. Za gurmane i one koji vole da eksperimentišu, komplet lepinja se može servirati i sa dodatkom pršuta.

Lepinja se priprema tako što se pomešaju so i brašno, dok se u posebnu činiju dodaju mlaka voda, kvasac i šećer. Kad kvasac „naraste“, dodaje se zajedno sa uljem u već pripremljeno brašno i so. Kada testo odleži na toplom i „nadođe“deli se na četiri dela. Lepinje se peku oko 20 minuta na temperaturi od 250 stepeni i vremenom je potrebno smanjiti temperaturu na 200 stepeni.

Originalni pretop u komplet lepinji

Tradiconalni recept za pripremu komplet lepinje kaže da se za dobijanje pretopa koristi mast od pečenja praseta i jagnjeta koji su pečeni u furuni. Za komplet lepinju se uvek preporučuje što stariji kajmak, sa većim procentom masti, najbolje zlatiborski.

Sastojci za pripremu komlet lepinje za jednu osobu:

1 lepinja

2 kašike kajmaka

1 jaje

1 nepuna kutlača pretopa

Sastojci za pripremu 4 lepinje:

500gr brašna

250 ml mlake vode

3 kašike ulja

1 kašičica soli

1/2 kašičice šećera

1 kvasac

Sada, kada ste pripremili koplet lepinju ostaje vam samo da uživate. Sami izaberite da li ćete ovaj užički specijalitet jesti po bontonu, tačnije rukama, ili vam je lakše da koristite escajg. Ukoliko pak niste zadovoljni kako to izgleda u vašoj izvedbi, spakujte se i pravac Užice, koje pored komlet lepinje ima još mnogo toga da ponudi.

Od jagnjetine ispod sača do baklave sa šumskim voćem Pored lekovite vode i čistog vazduha Sokobanja ima i izuzetnu gastro ponudu, pa su tako specijaliteti sokobanjskog kraja čuveni i izvan

Hrana na Kopaoniku je ono zbog čega se mnogi, nakon prve posete, ponovo vraćaju ovoj srpskoj planini. Slobodno možemo reći da je kopaonička kuhinja spoj tradicionalnog i modernog, uz neizostavne

Photos by: Dejan Todorović Takmičenje u brzom razvijaju testa, gastro blogeri, najbolji kuvari iz Srema koji će pripremati specijalitete u centralnom delu manifestacije, tajni sastojak kolača u kome je uživao

„Al’ se nekad dobro jelo… baš“, kaže čuvena Đoletova pesma, i to s dobrim razlogom. Dobro se jelo nekada, a isto je tako i sada, duž cele Vojvodine. Tradicionalna vojvođanska

Mirisi i ukusi istočnih i zapadnih kultura spojili su se na Kosovu i oblikovali jedinstvenu i neponovljivu kuhinju ovog dela Srbije. Kombinacija domaćih sastojaka pripremljenih na tradicionalni način i po

Domaća, prirodna hrana je ogroman potencijal. Svest o tome doprinela je ideji o pokretanju farme koza koja nudi vlastite, kvalitetne proizvode izrađene od svežeg kozjeg mleka, po tradicionalnoj srpskoj recepturi.

Od bureka, preko ajvara do roštilja Srbija je poznatai potome što se ovde „dobro jede“. O srpskoj kuhinji se govori i piše. U Srbiji se gosti srdačno dočekuju, dok je

Srbija se nalazi među popularnim vinskim destinacijama čemu svedoče i brojne nagrade koje dobijaju proizvođači vina iz naše zemlje. Na izboru najboljih i najkvalitetnijih svetskih vina Dekanter (Decanter World Wine

Iako se za destilaciju i proizvodnju alkoholnih pića znalo još za vreme drevnog Egipta, ista su se vekovima koristila za lečenje. Na našim prostorima običaj konzumacije jakih alkoholnih pića datira

Vinogradarstvo i vinarstvo su među najrazvijenijim granama negotinske krajine koja ima ogroman vinski potencijal, veliki broj sunčanih dana i plodno tle za uzgoj grožđa, kao i blizinu Dunava. Zašto treba

Srbija zauzima prvo mesto u Evropi po proizvodnji šljive, dok su u svetu ispred nje samo Kina i Indija. Većina roda šljive koristi se za pripremu šljivovice koja spada u žestoka

Tradicija ispijanja vina i gajenja vinove loze duboko je vezana za Srbiju čemu svedoče arheološke iskopine Sirmijuma i drugih lokaliteta u Srbiji gde su pronađene vinske amfore koje datiraju još

Scroll to Top