UPOZNAJ SRBIJU

SRBIJA - ZEMLJA PRIRODNE LEPOTE, VELIKIH UMOVA I SVETSKIH ŠAMPIONA

Raskrsnica istoka i zapada, Republika Srbija, 
podjednako mami poglede znatiželjnika sa svih meridijana i ima čime da se diči

Lepotica među svetovima, zemlja ljudi velikog srca i širokog osmeha, zemlja prkosa i ponosa, kulture i tradicije, Natalijine ramonde, Gospine papučice, beloglavog supa SRBIJA smeštena je u Jugoisočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu.

Republika Srbija površine 88.449 km2, graniči se sa Rumunijom, Bugarskom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Albanijom i Severnom Makedonijom. 

Nije slučajno što lik beloglavog supa ima značajnu ulogu u heraldici srednjovekovne Srbije. Ovde su se održale, zajedno sa ovim pticama, do današnjih dana razne legende i verovanja koja beloglavom supu pridodaju natprirodne moći. Postoji verovanje da sup živi 500 i više godina i zato narodna izreka kaže “živeće orlova veka”. 

Bogata je Srbija prirodnim lepotama, planinama, rekama, jezerima, umovima, sportistima, talentima. Zadužili su Srbi čovečanstvo i dali doprinos današnjem svetu kao malo koji narod. Ukrotio je naš Tesla munje, napisao naš Andrić književna dela za Nobelovu nagradu, bacio je sportski svet pod noge naš Novak Đoković. Iznedrila je ova zemlja Mihajla Pupina, Rastka Nemanjića i mnoge druge zaslužne građane sveta.

Današnja Srbija, raskrsnica istoka i zapada podjednako mami poglede znatiželjnika sa svih svetskih meridijana i ima čime da se diči.

Najduža jednosegmentna panoramska gondola na svetu, najduža važdušna trasa u Evropi nalazi se u Srbiji, na Zlatiboru. Oko 200 vrsta leptira živi u Srbiji, Natalijina ramonda krasi zemlju Srbiju, baš kao što to čini i Gospina papučica, boginja ljubavi i lepote, jedna od najlepših orhideja koje svet poznaje. 

Krasi Srbiju i druga najveća sinagoga u Evropi, subotička sinagoga, najveći pravoslavni hram na svetu koji je u upotrebi, Hram Svetog Save. 

Srbija je dom pripadnika više od 40 različitih nacionalnosti od kojih je svaka ostavila svoj trag u kolektivnom duhu srpskog naroda i to je ono što čini Srbiju jedinstvenom i prelepom.

Slavna je u svetu i srpska hrana, slavno je vino, srpski domaćin, srpska duša. Slavna je muzika, provod, srpska kafana, od davnina do današnjeg dana. 

O lekovitosti termalnih izvora i banja Srbije postoje zapisi iz vremena cara Konstantina, a prirodna lečilišta i danas privlače brojne goste iz svih delova sveta. 

Prvi tragovi ljudskog postojanja na ovim prostorima stari su 40 hiljada godina, o čemu svedoče nalazi iz pećine kod sela Gradac u blizini Kragujevca i na Venčacu kod Aranđelovca. Brojne su se kulture kroz vekove smenjivale na ovom području, koje su u 6. i 7.veku nastanili Sloveni. 

Zvanično pismo je ćirilica, jezik srpski, dok je zvanična valuta dinar. Glavni grad Beograd sa više od 1.7 miliona stanovnika predstavlja administrativno i političko sedište zemlje i ujedno je najveći srpski grad. Među većim gradovima su i Novi Sad, Niš, Kragujevac, Priština, Subotica, Zrenjanin, Čačak. 

Himna Srbije „Bože pravde“ datira iz vremena Kraljevine Srbije, uz neznatno izmenjen tekst. Na zastavi, trobojci, vodoravno se smenjuju crvena, plava i bela boja. Reč je o narodnoj zastavi, dok se na državnoj, takođe trobojci, nalazi i grb iz doba Obrenovića kojeg čine dvoglavi beli orao sa štitom na grudima na kojem su krst i četiri ocila, a iznad glava orla se nalazi kruna Nemanjića.  

Od jedanaest državnih praznika, neradni dani su za Novu godinu (1. i 2.januar), Božić (7.januar), Sretenje – Dan državnosti Srbije (15. i 16. januar), vaskršnje praznike, Praznik rada (1. i 2.maj) i Dan primirja u Prvom svetskom ratu (11.novembar). 

Panonska nizija nalazi se na severu zemlje. Centralnim delom dominiraju brdoviti predeli. Južni, kao i zapadni deo zemlje oblikovale su planine, dok je istočni deo smešten u vlaškoj niziji. Reljefom dominiraju planine koje su ispresecane rekama, kanjonima, klisurama i jezerima. Najveće jezero je Đerdapsko jezero, dok je najduža reka koja protiče kroz Srbiju Dunav.

uskoro ...

TURIZAM

gRADOVI

atrakcije

IDEJE ZA PUTOVANJA

Scroll to Top