Šljivovica kao nacionalni brend

Srbija zauzima prvo mesto u Evropi po proizvodnji šljive, dok su u svetu ispred nje samo Kina i Indija. Većina roda šljive koristi se za pripremu šljivovice koja spada u žestoka alkoholna pića i gotovo da nijedno slavlje ne može da prođe bez nje. Služi se u čašicama od 0,03 ili 0,05 dl i čokanjima (ili što bi u Vojvodini rekli fićoke), obavezno rashlađena. Obično je bezbojna ili zlatno-žute boje, što zavisi od načina čuvanja.  Takođe može biti ,,meka“ ili ,,prepečenica“, što zavii on procenta alkohola koji sadrži u sebi. Mnogi vole da je konzumiraju i u vidu kuvane rakije (šumadijski čaj), a u Srbiji je rasprostranjeno uverenje da je dobro popiti ,,po jednu čašicu“ ujutru zbog zdravlja. Naravno, samo umereno.

Tradicija pečenja šljivovice je u Srbiji veoma duga, ali je zvaničnu potvrdu u svetu srpska šljivovica dobila tek krajem 19. veka. Dobija se destilacijom pažljivo odabranih plodova šljive koji sadrže veliki procenat šećera i prethodno su prošli proces vrenja. Korišćenjem nedozrelih plodova i dodavanjem rafinisanog šećera rakija gubi na kvalitetu.

 

Rakija od šljive se čuva u sudovima od materijala koji neće uticati na njen kvalitet. Najčešće su to burad izrađena od drveta i inoksa, ali su prihvatljiva i ona od stakla i inoksa. Najcenjenija je rakija koja je odležala u drvenim buradima izrađenim od dudovine ili hrastovine, usled čega poprima zlatno žutu boju i specifičnu aromu. Alternativa je dodavanje parčića dudovog ili hrastovog drveta, koja će učiniti da rakija dobije željenu notu, čak i ako se skladišti u nekom od buradi od drugih materijala. Šljivovica se čuva na temperaturi od 10-20 °C i smatra se da je što je više ,,odležala“ samim tim i kvalitetnija.

Od jagnjetine ispod sača do baklave sa šumskim voćem Pored lekovite vode i čistog vazduha Sokobanja ima i izuzetnu gastro ponudu, pa su tako specijaliteti sokobanjskog kraja čuveni i izvan

Hrana na Kopaoniku je ono zbog čega se mnogi, nakon prve posete, ponovo vraćaju ovoj srpskoj planini. Slobodno možemo reći da je kopaonička kuhinja spoj tradicionalnog i modernog, uz neizostavne

Photos by: Dejan Todorović Takmičenje u brzom razvijaju testa, gastro blogeri, najbolji kuvari iz Srema koji će pripremati specijalitete u centralnom delu manifestacije, tajni sastojak kolača u kome je uživao

„Al’ se nekad dobro jelo… baš“, kaže čuvena Đoletova pesma, i to s dobrim razlogom. Dobro se jelo nekada, a isto je tako i sada, duž cele Vojvodine. Tradicionalna vojvođanska

Mirisi i ukusi istočnih i zapadnih kultura spojili su se na Kosovu i oblikovali jedinstvenu i neponovljivu kuhinju ovog dela Srbije. Kombinacija domaćih sastojaka pripremljenih na tradicionalni način i po

Domaća, prirodna hrana je ogroman potencijal. Svest o tome doprinela je ideji o pokretanju farme koza koja nudi vlastite, kvalitetne proizvode izrađene od svežeg kozjeg mleka, po tradicionalnoj srpskoj recepturi.

Od bureka, preko ajvara do roštilja Srbija je poznatai potome što se ovde „dobro jede“. O srpskoj kuhinji se govori i piše. U Srbiji se gosti srdačno dočekuju, dok je

Srbija se nalazi među popularnim vinskim destinacijama čemu svedoče i brojne nagrade koje dobijaju proizvođači vina iz naše zemlje. Na izboru najboljih i najkvalitetnijih svetskih vina Dekanter (Decanter World Wine

Iako se za destilaciju i proizvodnju alkoholnih pića znalo još za vreme drevnog Egipta, ista su se vekovima koristila za lečenje. Na našim prostorima običaj konzumacije jakih alkoholnih pića datira

Vinogradarstvo i vinarstvo su među najrazvijenijim granama negotinske krajine koja ima ogroman vinski potencijal, veliki broj sunčanih dana i plodno tle za uzgoj grožđa, kao i blizinu Dunava. Zašto treba

Srbija zauzima prvo mesto u Evropi po proizvodnji šljive, dok su u svetu ispred nje samo Kina i Indija. Većina roda šljive koristi se za pripremu šljivovice koja spada u žestoka

Tradicija ispijanja vina i gajenja vinove loze duboko je vezana za Srbiju čemu svedoče arheološke iskopine Sirmijuma i drugih lokaliteta u Srbiji gde su pronađene vinske amfore koje datiraju još

Scroll to Top