Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Svaki kutak Srbije ima svoju gastronomsku priču i specijalitete po kojima je poznat od davnina. U Novom Pazaru se prave čuvene pazarske mantije koje ukusom podsećaju na bosanski burek, ali izgledaju kao kuglice od tanko razvučenog testa punjenog mlevenim junećim mesom, lukom i začinima. Ovako pripremljene mantije se gusto slažu u tepsiju, jedna do druge i peku, dok su najukusnije one iz peći na drva. O tome koliko su cenjene, a njihov način pripreme specifičan i tradicionalan govori i to da su 2012.godine uvrštene na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Za pripremu mantija su potrebni veština, ali i mnogo strpljenja. Ukoliko želite da napravite mantije možete to uraditi po ovom proverenom receptu:

Sastojci:

500 ml  mlake vode

1 kašičica soli

850 gr brašna

700 gr junećeg mlevenog mesa

2 glavice crnog luka

4 pune kašike masla, ko nema može maslac

100 ml ulja

1 kašika suvog začina

1/2 kašičice bibera

Priprema:

Prosejati 750 gr brašna, dodati so i promešati rukom, a zatim sipati vodu i mesiti dok testo ne bude glatko. Važno je dobro ga umesiti, ali ne sme biti ni previše tvrdo i žilavo, tek izmešeno da ne ostanu grudvice u testu.  Podelite testo na 5 jednakih delova, tako da svaka loptica bude teška oko 250 gr. Napravite loptice od testa i pokrijte ih kesom i krpom, ostavite ih da odstoje 30–60 minuta. Testo mora dobro da odleži jer u suprotnom nećete moći da ga razvučete. Za to vreme sitno iseckajte luk, dodajte mleveno meso, suvi začin i biber i sjedinite ove sastojke.

Otopite puter sa uljem, na jakoj vatri i tek kad provri sklonite sa vatre. Kad jufke odmore razvucite svaku na prečnika oko 20cm i svaku premažite sa 2 – 3 kašike ih uljem i puterom.

Slažite krugove jedan na drugi. Peti krug koji će se nalaziti na vrhu nemojte mazati već ga pospite brašnom. Stavite  preko stola platno, najbolje belo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.

Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili testo na tkaninu razvucite ga oklagijom koliko možete, a zatim i polako rukama, do kraja stola. Vucite testo lagano i sa donje strane. Kada ste razvukli odsecite nožem zadebljali deo koji visi sa stola.

Na ivicu stavite celom dužinom 1/5 nadeva i malo isprskajte testo sa maslacem i uljem. Secite ga na kocke dimenizija 8×8 cm, stavite kašičicu fila i preklopite tako da dobijete lopticu čiji će glatki deo biti na gornjoj strani. Tako uradite do kraja sa ostalim testom i mesom.

Podmažite tepsiju prečnika 35 cm pa slažite u krug iseckane kvadratiće/ jastučiće, a zatim ih premažite sa ostatkom maslaca i ulja.

Pecite mantije u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene. Nakon pečenja mantije možete preliti kiselim mlekom sa naseckanim belim lukom i ostaviti 10 minuta poklopljene drugom tepsijom da malo odstoje.

3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!

3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!

3,2,1 - Srbija svim svojim čitaocima, hrišćanskim vernicima želi srećan Uskrs! Danas svi hrišćani na svetu proslavljaju najradosniji praznik Uskrs.

Manastiri Srpske Svete Gore

Manastiri Srpske Svete Gore

Manastiri svedoče o istoriji jedne zemlje. Oni su čuvari tradicije, kulture, baštine i nacionalnog identiteta. U Srbiji se nalazi više

Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način

Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način

Da li ste nekada čuli za homoljski kačamak? Da li ste ga probali? Ako niste, ne znate šta propuštate. Na

Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije

Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije

Posetioce istoka Srbije, pre svega Stare planine ljubazni domaćini obavezno ponude čobanskom pitom. Reč je o tradicionalnom srpskom jelu. Ovu

Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića

Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića

Jedno od tradicionalnih srpskih jela koje se služilo i na dvoru Nemanjića je jagnjetina u mleku. Možda vam je poznata

Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije

Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije

Jedan od legendarnih mesnih delikatesa pirotskog kraja je peglana kobasica. Izuzetnog ukusa, ali i oblika, odakle i potiče njeno ime

Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Svaki kutak Srbije ima svoju gastronomsku priču i specijalitete po kojima je poznat od davnina. U Novom Pazaru se prave

Komplet lepinja

Komplet lepinja

Gastronomski specijalitet zapadne Srbije. Komplet ili užička lepinja kako je još nazivaju je jedan od lokalnih specijaliteta Zlatiborskog okruga i

Nezaboravan noćni provod u Beogradu

Nezaboravan noćni provod u Beogradu

Znate li koji su razlozi da iz godine u godinu sve veći broj turista, pre svega mladih, hrli u našu

Noćni život Beograda

Noćni život Beograda

Prelepi “Beli grad” prestonica Srbije, mesto na kojem noćni život ima sve dugine boje, ponešto za svakog i za svačiji

Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike

Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike

Gde to voda sopoće? Planinom Jadovnik odjekuje njen huk, a upravo je on neodoljiv zov za mnoge ljubitelje prirode. U

Scroll to Top