Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Svaki kutak Srbije ima svoju gastronomsku priču i specijalitete po kojima je poznat od davnina. U Novom Pazaru se prave čuvene pazarske mantije koje ukusom podsećaju na bosanski burek, ali izgledaju kao kuglice od tanko razvučenog testa punjenog mlevenim junećim mesom, lukom i začinima. Ovako pripremljene mantije se gusto slažu u tepsiju, jedna do druge i peku, dok su najukusnije one iz peći na drva. O tome koliko su cenjene, a njihov način pripreme specifičan i tradicionalan govori i to da su 2012.godine uvrštene na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Za pripremu mantija su potrebni veština, ali i mnogo strpljenja. Ukoliko želite da napravite mantije možete to uraditi po ovom proverenom receptu:

Sastojci:

500 ml  mlake vode

1 kašičica soli

850 gr brašna

700 gr junećeg mlevenog mesa

2 glavice crnog luka

4 pune kašike masla, ko nema može maslac

100 ml ulja

1 kašika suvog začina

1/2 kašičice bibera

Priprema:

Prosejati 750 gr brašna, dodati so i promešati rukom, a zatim sipati vodu i mesiti dok testo ne bude glatko. Važno je dobro ga umesiti, ali ne sme biti ni previše tvrdo i žilavo, tek izmešeno da ne ostanu grudvice u testu.  Podelite testo na 5 jednakih delova, tako da svaka loptica bude teška oko 250 gr. Napravite loptice od testa i pokrijte ih kesom i krpom, ostavite ih da odstoje 30–60 minuta. Testo mora dobro da odleži jer u suprotnom nećete moći da ga razvučete. Za to vreme sitno iseckajte luk, dodajte mleveno meso, suvi začin i biber i sjedinite ove sastojke.

Otopite puter sa uljem, na jakoj vatri i tek kad provri sklonite sa vatre. Kad jufke odmore razvucite svaku na prečnika oko 20cm i svaku premažite sa 2 – 3 kašike ih uljem i puterom.

Slažite krugove jedan na drugi. Peti krug koji će se nalaziti na vrhu nemojte mazati već ga pospite brašnom. Stavite  preko stola platno, najbolje belo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.

Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili testo na tkaninu razvucite ga oklagijom koliko možete, a zatim i polako rukama, do kraja stola. Vucite testo lagano i sa donje strane. Kada ste razvukli odsecite nožem zadebljali deo koji visi sa stola.

Na ivicu stavite celom dužinom 1/5 nadeva i malo isprskajte testo sa maslacem i uljem. Secite ga na kocke dimenizija 8×8 cm, stavite kašičicu fila i preklopite tako da dobijete lopticu čiji će glatki deo biti na gornjoj strani. Tako uradite do kraja sa ostalim testom i mesom.

Podmažite tepsiju prečnika 35 cm pa slažite u krug iseckane kvadratiće/ jastučiće, a zatim ih premažite sa ostatkom maslaca i ulja.

Pecite mantije u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene. Nakon pečenja mantije možete preliti kiselim mlekom sa naseckanim belim lukom i ostaviti 10 minuta poklopljene drugom tepsijom da malo odstoje.

Scroll to Top