Kosovska kuhinja – jedinstven spoj Istoka i Zapada

Mirisi i ukusi istočnih i zapadnih kultura spojili su se na Kosovu i oblikovali jedinstvenu i neponovljivu kuhinju ovog dela Srbije. Kombinacija domaćih sastojaka pripremljenih na tradicionalni način i po vekovima starim receptima stvorila je jela u kojima uživaju i najveći gurmani.

Posebno su tražena i cenjena jela od testa, a kraljica kosovske trpeze je neponovljiva filija ili flija. Iskusne domaćice ovo jelo pripremaju u posebnim prilikama, za drage goste, ali i za porodična slavlja. Filija zahteva veštinu i strpljenje. Peče se i do tri sata na ognjištu, ili ispod sača, u osam slojeva. Testo se dobija mešanjem brašna, soli i vode i slično je onom za palačinke, a svaki se sloj premazuje puterom, ili mešavinom domaćeg sira i kajmaka i peče posebno. Krajni rezultat je filija za koju reči hvale imaju i najveći izbirljivci i gurmani. Osim filije, naročito je popularna i grbava pita, koja se na Kosovu, pre svega na području Prizrena, sprema već vekovima.

Još jedan od dragulja kosovske kuhinje jeste i brijan. Priprema ovog veoma zdravog jela ne zahteva posebno veštinu, niti mnogo vremena, što je i glavni razlog da se ovaj zapečeni specijalitet u kome se kombinuju teletina, pirinač, spanać, jaja, mast i luk, veoma često nalazi na trpezi. Domaćice od svežeg zelja, koprive, spanaća ili blitve veoma rado pripremaju i zeljanik. Uz slana jela, naročito tokom hladnijeg dela godine, gotovo isključivo služi se turšija pripremljena na tradicionalan način.

Meso i mesne prerađevine veoma su često na kosovskoj trpezi. Uz poznati sudžuk, u posebnim prilikama priprema se i zapečena jagnjetina sa slaninom i pasuljem. Mlečni proizvodi, među kojima se ukusom izdvajaju ovčiji i šarski sir, cenjeni su i daleko izvan granica naše zemlje.

Među slatkim jelima vodeću poziciju zauzima baklava. Poslastica od tankih kora, putera, uz dodatak oraha, a u poslednje vreme i pistaća, jedinstven je i tradicionalan kosovski desert. Tu su i neizostavne tulumbe, kao i sutlija sa dodatkom sušenog voća ili čokolade.

Na kraju obroka na Kosovu ćete se osvežiti bozom, starinskim pićem na bazi kukuruznog brašna, ili jednako popularnim ruskim čajem.

Scroll to Top