Dobra farma sa proizvodima od kozjeg mleka

Domaća, prirodna hrana je ogroman potencijal. Svest o tome doprinela je ideji o pokretanju farme koza koja nudi vlastite, kvalitetne proizvode izrađene od svežeg kozjeg mleka, po tradicionalnoj srpskoj recepturi.

Selo Dobričevo, u opštini Bela Crkva u Južnom Banatu, mesto je koje se danas može pohvaliti jednom od najsavremenijih farmi koza u Srbiji i regionu. Sve je počelo u septembru 2014.godine osnivanjem Društva za mešovitu poljoprivrednu proizvodnju. Usledila je kupovina zemljišta nekadašnje zadruge 2015.godine. Tada se Dobra farma koristila sa 7.5ha okolnog zemljišta, da bi kroz godine predanog rada i truda prerasla u moderno proizvodno i prerađivačko postrojenje koje koristi 72ha vlastitog ili zemljišta u zakupu.

Tradicionalna receptura

Na Dobroj farmi ništa se ne prepušta slučaju. Koze se hrane visokokvalitetnom hranom, lucerkom i žitaricama, koje dobrim delom dolaze iz vlastitog uzgoja. Iako postoje tek nekoliko godina, veoma su blizu svom cilju da dosegnu kapacitet od 600 koza na muži. Kvalitet, trud i rad od samih početaka prepoznali su i kupci. Svi proizvodi Dobre farme jednako su traženi i visoko kotiraju u gastro ponudi, ne samo Banata, već i cele Srbije.

Uz kvalitetno kozje mleko, čuveno po svojim lekovitim svojstvima, u ponudi Dobre farme su i kozji jogurt, kefir i surutka. Bogata je i ponuda sireva, a svima im je zajedničko to što se izrađuju isključivo od kozjeg mleka sa vlastite farme i po tradicionalnoj recepturi.

Dobrivojev sir, naziv je mladog, punomasnog, mekanog kozjeg sira koji se pokazao idealnim za grilovanje, ali i kao dodatak salatama u maslinovom ulju. Tu je još i Dobrica M, beli sir nastao zrenjem u salamuri, prijatne arome, koji ukusom podseća na feta sir. Uz mlade, tu je još i Stari dobri sir, koji zri u salamuri i odlikuje ga intenzivan ukus. Odličan je kao predjelo, uz aperitiv, a savršen je i kao dodatak salatama.

Vino i sir su savršen spoj

Od sireva koji se savršeno slažu sa vinima i veoma su traženi među kupcima, počasno mesto zauzeo je i Polutvrdi sir. Tehnologija njegove proizvodnje je najsličnija tehnologiji proizvodnje polutvrdih sireva holandskog tipa, uz određene modifikacije, a vreme zrenja je do tri meseca. Tu je i Kozji extra trvrdi sir,  napravljen po uzoru na italijanske tvrde sireve, izuzetno bogate, pomalo oštre i prodorne arome, koji je pogodan i za rendanje.

Kvalitet se uvek ceni i prepoznaje, a o tome svedoče i brojne nagrade koje su poslednjih godina stigle na Dobru farmu- nagrada za Najbolji ukus Srbije u kategoriji sireva sa Jesenjeg Ukus festa iz 2018.godine, Velika zlatna medalja za Dobrivojev sir i Zlatna medalja za Dobrilin sir osvojene na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2019.godine, a kolekciji su 2021. godine dodali i Diplomu „ETNO HRANA I PIĆE“ za Polutvrdi sir sa 15. Međunarodnog sajma etno hrane i pića održanog u Beogradu.

Scroll to Top