Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije

Jedan od legendarnih mesnih delikatesa pirotskog kraja je peglana kobasica. Izuzetnog ukusa, ali i oblika, odakle i potiče njeno ime zauzima od davnina visoko mesto na listi vrhunskih suhomesnatih proizvoda.

Po svemu je posebna. Priprema se od raznih vrsta mesa, izuzev svinjskog. Domaćini koriste meso bez masnoće ili žilica, začinjavaju je samo prirodnim začinima- so, crvena ljuta pirotska paprika i beli luk, a zatim se pune goveđa creva.

Kobasice se ne dime, već suše na čistom vazduhu, najčešće do mesec dana, „od Svetog Nikole do Svetog Jovana“ i za to se vreme sve kobasice po više puta „valjaju“ flašama što im daje karakterističan oblik, sličan potkovici. Na ovaj se način iz njih istiskuju vlaga i mehurići vazduha, a nemasna smesa postaje jednolična.

Iako svaki domaćin ima svoj recept koji se prenosi s kolena na koleno, peglana kobasica se uvek pravi od mesa stoke koja je uzgajana na čistim pašnjacima Stare Planine. Najčešće se kombinuje kozje, ovčije i goveđe meso, što joj daje poseban i neponovljiv ukus.

Poreklo ove kobasice nije poznato, ali postoje dve verzije o njenom nastanku. Prva kaže da potiče iz perioda kada je Srbija bila pod Turskom, što objašnjava izostanak svinjskog mesa u njenom sastavu.

Druga priča, ona iz 19. veka, kaže da je kralj Milan Obrenović za vreme svoje vladavine odlučio da smanji preobiman stočni fond na Staroj Planini kako bi sprečio dalje uništenje flore. Doneo je zakonsku odredbu kojom se seljacima nalagalo da smanje broj stočnih grla. Oni su tada, kako ne bi bili na gubitku i rizikovali kvarenje mesa počeli da prave peglanu kobasicu koja, zbog načina pripreme, ima dug rok trajanja.

U Pirotu se od 2013. godine održava Sajam peglane kobasice. Sve je više onih koji proizvode ovaj mesni delikates, pa se danas peglana često suši i u komorama, u kontrolisanim uslovima, kako se ne bi morali čekati povoljni vremenski uslovi.

Izvor: www.peglana.com

3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!

3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!

3,2,1 - Srbija svim svojim čitaocima, hrišćanskim vernicima želi srećan Uskrs! Danas svi hrišćani na svetu proslavljaju najradosniji praznik Uskrs.

Manastiri Srpske Svete Gore

Manastiri Srpske Svete Gore

Manastiri svedoče o istoriji jedne zemlje. Oni su čuvari tradicije, kulture, baštine i nacionalnog identiteta. U Srbiji se nalazi više

Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način

Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način

Da li ste nekada čuli za homoljski kačamak? Da li ste ga probali? Ako niste, ne znate šta propuštate. Na

Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije

Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije

Posetioce istoka Srbije, pre svega Stare planine ljubazni domaćini obavezno ponude čobanskom pitom. Reč je o tradicionalnom srpskom jelu. Ovu

Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića

Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića

Jedno od tradicionalnih srpskih jela koje se služilo i na dvoru Nemanjića je jagnjetina u mleku. Možda vam je poznata

Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije

Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije

Jedan od legendarnih mesnih delikatesa pirotskog kraja je peglana kobasica. Izuzetnog ukusa, ali i oblika, odakle i potiče njeno ime

Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Svaki kutak Srbije ima svoju gastronomsku priču i specijalitete po kojima je poznat od davnina. U Novom Pazaru se prave

Komplet lepinja

Komplet lepinja

Gastronomski specijalitet zapadne Srbije. Komplet ili užička lepinja kako je još nazivaju je jedan od lokalnih specijaliteta Zlatiborskog okruga i

Nezaboravan noćni provod u Beogradu

Nezaboravan noćni provod u Beogradu

Znate li koji su razlozi da iz godine u godinu sve veći broj turista, pre svega mladih, hrli u našu

Noćni život Beograda

Noćni život Beograda

Prelepi “Beli grad” prestonica Srbije, mesto na kojem noćni život ima sve dugine boje, ponešto za svakog i za svačiji

Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike

Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike

Gde to voda sopoće? Planinom Jadovnik odjekuje njen huk, a upravo je on neodoljiv zov za mnoge ljubitelje prirode. U

Scroll to Top