vojvodina

Ravničarski biser severa Srbije

Nepregledna živopisna ravnica koja krasi sever naše zemlje Vojvodina obiluje prirodnim lepotama i kulturnim znamenitostima što uz izuzetnu gastro punudu čini dobitnu kombinaciju za atraktivnu turističku destinaciju. 

Sve je veći broj onih koji bez obzira na doba godine posećuju Panonski Vavilon, nazvan tako zbog multietničkog bogatstva i činjenice da na ovom prostoru žive pripadnici čak 30 različitih nacija. Posebno je privlačan Novi Sad, grad bogate prošlosti, izuzetne arhitekture i srdačnih ljudi. Lepotom ne zaostaju ni ostali vojvođanski biseri, poput Subotice, Pančeva, Sombora, Zrenjanina i Apatina, od kojih svaki odiše vojvođanskim duhom, a ipak je poseban i neponovljiv. 

Fruška Gora i salaši

Ovom srpskom ravnicom dominira Fruška Gora, koja je proglašena jednim od pet nacionalnih parkova u Srbiji. Ova planina je idealno mesto za zaljubljenike u ​​prirodu koji žele da uživaju u čistom i svežem planinskom vazduhu. Ono po čemu je Vojvodina  svetski poznata su njeni salaši, živopisna imanja, sa prepoznatljivim kućama panonskog tipa, koji danas predstavljaju izuzetan turistički potencijal, jer nude susret sa prošlošću, aktivan odmor i uživanje u izuzetno bogatoj vojvođanskoj kuhinji.

Konji vojvođanskih ravnica

Jedan od zaštitnih znakova ovog dela Srbije, neizostavno su i konji, pre svega graciozni lipicaneri. Viševekovna tradicija gajenja konja je nastavljena kako pojedinačnim uzgojem, tako i  na ergelama „Zobnatica“, „Kelebija“ i „Karađorđevo“, što je i jedan od preduslova za razvoj sve popularnijeg konjičkog sporta.

Jezera Vojvodine

Zelenilo ravnice na mestima u plavo boje brojna ravičarska jezera, pre svega Palić, sedam Belocrkvanskih jezera, ali i neizostavne Deliblatska peščara, Specijalni rezervat prirode Carska bara i  Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“, koji je kao deo Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ stavljen pod zaštitu UNESCO-a.

Uz prirodna, Vojvodina krije i nepresušno arheološko bogatstvo. Ova panonska ravnica kroz prošost je bila mesto susreta brojnih različitih kultura. Pažnju posebno pleni arheološko nalazište Sirmijum u Sremskoj Mitrovici, gde se nekad nalazio drevni rimski grad. Sve je atraktivnije i Keltsko selo u blizini Inđije, koje oslikava način života Kelta koji su nekad nastanjivali i ove prostore.

Scroll to Top