Sokobanjska kuhinja

Od jagnjetine ispod sača do baklave sa šumskim voćem

Pored lekovite vode i čistog vazduha Sokobanja ima i izuzetnu gastro ponudu, pa su tako specijaliteti sokobanjskog kraja čuveni i izvan granica naše zemlje, ali i razlog više da domaći i inostrani turisti biraju Sokobanju za svoj odmor.
Najpoznatije jelo iz ovih krajeva je jagnjetina ispod sača. Svi koji su probali ovaj specijalitet složiće se da nikad nisu probali ništa slično i toliko ukusno budući da se priprema od mesa životinja koje pasu lekovito bilje i žive na čistom vazduhu na obroncima Ozrena, Rtnja, Bukovika i Device. Jedan od lokalnih specijaliteta je i jagnjeća podrobica koju možete naručiti u gotovo svim ugostiteljskim objektima. Iz istog razloga i mlečni proizvodi sa ovog područja su izuzetno ukusni i veoma traženi. Najčešće se služe uz kačamak od dmaćeg kukuruznog brašnja, proju, domaće mirisne lepinje ili čuvene kravajčiće – mekane loptice od testa pripremljene od brašna više vrsta žitarica koje se mogu praviti i služiti u slanoj i slatkoj varijanti, najčešće sa orasima. Naročito su ukusni krajavčići koji se peku ispod sača.
Nadaleko je poznat i sokobanjski sir koji se priprema od punomasnog mleka sa kojeg se kajmak ne skida, što čini da vam se ovaj sir doslovno topi na jeziku. Osim jagnjetine ispod sača, u sokobanjskom kraju možete probati i jednako ukusnu junetinu pripremljenu na isti način. Nikako nemojte propustiti pasulj u grnetu ili kupus pripremljen sa dimljenom svinjskom kolenicom. Sokobanjske pite su one posebne i veoma ukusne. Pripremaju se od sukanih kora. Uz dodatak domaćeg sira i kajmaka, kao i kiselog mleka i kajmaka imaćete ukusan obrok koji će oduševiti i najveće gurmane.
Kada je reč o poslasticama obavezno probajte baklavu sa šumskim voćem, krem i sitne kolače pripremljene od domaćih namirnica. U Sokobanji se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata, kako tradicionalnih, tako i modernih. Obroci su veoma izdašni, pa je jedna porcija često dovoljna za dve osobe.

Scroll to Top