PROLEĆE U SRBIJI

Suncem i zelenilom okupani gradovi, sela, proplanci, planine…

Predah od duge, hladne zime, stresa i užurbanog života najlepši je u zelenilom okupanoj Srbiji.  U proleće je ona obojena najlepšim bojama i okupana Suncem. Oni koji žele da gradsku gužu zamene bajkovitim seoskim ambijentom, imaju neograničene mogućnosti. Kremna, Dulene, Tršić, Kamena Gora, Jagoštica, Mitrovac samo su neke od destinacija okružene prelepom, često i netaknutom prirodom, gde se u šetnji krivudavim stazicama i puteljcima uživa u čistom vazduhu i prolećnom suncu.

Planine

I srpske planine neiscrpan su izvor inspiracije pri planiranju prolećnog odmora. Stara Planina sa magičnom prirodom, lekovitim biljem, šumskim stazicama i puteljcima koji vode do skirivenih mesta, vodopada, manastira, proplanaka. Divčibare sa čistim vazduhom, idealnim uslovima za šetnje ili vožnju biciklom, Zlatibor, Homoljske planine, Rtanj, Kopaonik, svaka lepša i posebnija od ostalih. A tek Fruška Gora, Goč, Radan, idealne za porodične izlete i bekstvo u prirodu, kao i za duge šetnje.

Srpske vode i sela

U proleće su jezera najlepša. Srebrno, Palićko, Zlatarsko ili Šumaričko jezero, samo su neka od jezera koja osvajaju svojom lepotom. Sa buđenjem prirode, budi se i vodeni svet, a prvi sunčevi zraci na reke, jezera i potoke privlače ribolovce, a srpske vode su izuzetno bogate raznovrsnom ribom.

Seoska domaćinstva i etno sela su atraktivna i izuzetno posećena. Skoro svaki kutak Srbije krije neko od njih. Može li čovek zamisliti lepše buđenje od onog uz cvrkut ptica, miris domaće kafe i ukusnog doručka kojeg nudi svaki domaćin? Verovatno ne. Kada se na to doda i prirodaju mir, tišina i čist vazduh, užitak je potpun.

Manastiri Srbije

Proleće je idealno i za posetu manastirima, simbolima tradicije, vere i istorijskog identiteta srpskog naroda. Osim velelepnih, poznatih i dobro posećenih, vredelo bi pažnju pokloniti i onim manje poznatim, skrivenim od pogleda, poput pećinske isposnice uklesane u Mokru Goru, Manastira Crna Reka sa crkvom Svetih Mihajla i Gavrila koja se nalazi između Rožaja i Novog Pazara. Lepotom se izdvaja i Manastir Mala Remeta sa crkvom Pokrova Presvete Bogorodice. Smešten na Fruškoj Gori smatra se jednim od najlepših na ovoj srpskoj planini i šire.

U banjama se traži mesto više

Nakon duge hladne zime malo je onih kojima ne treba odmor, okrepljenje i oporavak organizma. Lekovita, često i termalna voda ima izuzetno blagotvoran učinak na zdravlje, pa se u Vrnjačkoj, Prolom, Niškoj, Ovčar i ostalim banjama već tada traži mesto više.

Gradovi, mesta i sela Srbije su idelani za odmor. Uz prestonicu Beograd, koja punim plućima živi tokom cele godine, u proleće posebnim sjajem blistaju vojvođanski gradovi. Sombor se smatra najzelenijim gradom u ovom delu Srbije, a svojom lepotom jednako plene i Subotica i Novi Sad, kao i okolna mesta koja je moguće obići u šetnji ili vožnji biciklom.

Pogled sa reke

Ovo je idealno doba godine i za aktivnosti na vodi, pre svega rafting, splavarenje ili plovidbu srpskim rekama. Drina i Tara tada su naročito popularne i posećene, ali i sve ostale srpske reke pozivaju na plovidbu kako biste iz jedinstvene perspektive, sa vode, upoznali ono najlepše što se nudi, fantastičnu prirodu od koje zastaje dah.

Scroll to Top