Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način

Da li ste nekada čuli za homoljski kačamak? Da li ste ga probali? Ako niste, ne znate šta propuštate. Na istoku Srbije, u Homolju, ali i Zviždu kačamak je vrhunski i neprevaziđen specijalitet, koji je s pravom uvršten i na jelovnike nekih od najpoznatijih evropskih restorana.
Ono što razlikuje pripremu holmoljskog kačamaka od onih na koje smo navikli, jeste tradicionalno suđe za pripremu, ali i sama vrsta kukuruza koja se koristi. Ovaj se specijalitet sprema u kotliću koji treba biti tučan ili od bakra.
Homoljski kačamak se priprema od posebne vrste kukuruza, tačnije belog kukuruznog brašna, koga su još naši stari nazivali starim seljačkim tvrduncem. Kukuruz se melje na tradicionalan način, u vodenici potočari. Nije to jedino što ga razlikuje od ostalih. Brašno se iz džaka uzima drvenim kutlom i ne dolazi u dodir sa metalom ili plastikom, samo sa vodeničkim kamenom na kojem se samleven kukuruz i jutanom ili papirnom vrećom u kojoj je brašno pohranjeno.
Sada sledi sama priprema. Najbolje je homoljski kačamak pripremati na otvorenom ognjištu, ali to nije obavezno. U kotlić se sipaju dva litra vode i sačekamo da voda provri. Tada na red dolazi so, koju dodajte više ili manje, po ukusu. Kada je voda dovoljno slana, dodaje se belo kukuruzno brašno i meša drvenom varjačom nekih 35 minuta da se sve grudvice dobro razbiju i brašno skuva.
Znaćete da je kačamak gotov onda kada se počne lepo odvajati od stenki kotlića. Tradicionalni način pripreme podrazumeva i da se gotov kačamak istrese odmah na drvenu dasku ili lopar, koji se izrađuje od bukve. Kačamak se zatim seče na komade i to isključivo koncem ili drvenim nožem, nikako metalnim ili plastičnim.
Kada je kačamak gotov, domaćini ga na sto iznose zajedno sa nadaleko poznatim homoljskim sirom, ovčijim ili kravljim, koji se često meša i sa mlekom. Homoljski kačamak možete jesti i uz kiselo mleko, ali i uz kuvana mesna jela, poput gulaša ili paprikaša ,,bećara“. Odlično se slaže i sa prženim mesom, naročito hladnim pečenjem, što predstavlja idealnu kombinaciju toplog i hladnog.

3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!

3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!

3,2,1 - Srbija svim svojim čitaocima, hrišćanskim vernicima želi srećan Uskrs! Danas svi hrišćani na svetu proslavljaju najradosniji praznik Uskrs.

Manastiri Srpske Svete Gore

Manastiri Srpske Svete Gore

Manastiri svedoče o istoriji jedne zemlje. Oni su čuvari tradicije, kulture, baštine i nacionalnog identiteta. U Srbiji se nalazi više

Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način

Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način

Da li ste nekada čuli za homoljski kačamak? Da li ste ga probali? Ako niste, ne znate šta propuštate. Na

Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije

Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije

Posetioce istoka Srbije, pre svega Stare planine ljubazni domaćini obavezno ponude čobanskom pitom. Reč je o tradicionalnom srpskom jelu. Ovu

Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića

Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića

Jedno od tradicionalnih srpskih jela koje se služilo i na dvoru Nemanjića je jagnjetina u mleku. Možda vam je poznata

Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije

Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije

Jedan od legendarnih mesnih delikatesa pirotskog kraja je peglana kobasica. Izuzetnog ukusa, ali i oblika, odakle i potiče njeno ime

Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Svaki kutak Srbije ima svoju gastronomsku priču i specijalitete po kojima je poznat od davnina. U Novom Pazaru se prave

Komplet lepinja

Komplet lepinja

Gastronomski specijalitet zapadne Srbije. Komplet ili užička lepinja kako je još nazivaju je jedan od lokalnih specijaliteta Zlatiborskog okruga i

Nezaboravan noćni provod u Beogradu

Nezaboravan noćni provod u Beogradu

Znate li koji su razlozi da iz godine u godinu sve veći broj turista, pre svega mladih, hrli u našu

Noćni život Beograda

Noćni život Beograda

Prelepi “Beli grad” prestonica Srbije, mesto na kojem noćni život ima sve dugine boje, ponešto za svakog i za svačiji

Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike

Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike

Gde to voda sopoće? Planinom Jadovnik odjekuje njen huk, a upravo je on neodoljiv zov za mnoge ljubitelje prirode. U

Scroll to Top