Da li ste nekada čuli za homoljski kačamak? Da li ste ga probali? Ako niste, ne znate šta propuštate. Na istoku Srbije, u Homolju, ali i Zviždu kačamak je vrhunski i neprevaziđen specijalitet, koji je s pravom uvršten i na jelovnike nekih od najpoznatijih evropskih restorana.
Ono što razlikuje pripremu holmoljskog kačamaka od onih na koje smo navikli, jeste tradicionalno suđe za pripremu, ali i sama vrsta kukuruza koja se koristi. Ovaj se specijalitet sprema u kotliću koji treba biti tučan ili od bakra.
Homoljski kačamak se priprema od posebne vrste kukuruza, tačnije belog kukuruznog brašna, koga su još naši stari nazivali starim seljačkim tvrduncem. Kukuruz se melje na tradicionalan način, u vodenici potočari. Nije to jedino što ga razlikuje od ostalih. Brašno se iz džaka uzima drvenim kutlom i ne dolazi u dodir sa metalom ili plastikom, samo sa vodeničkim kamenom na kojem se samleven kukuruz i jutanom ili papirnom vrećom u kojoj je brašno pohranjeno.
Sada sledi sama priprema. Najbolje je homoljski kačamak pripremati na otvorenom ognjištu, ali to nije obavezno. U kotlić se sipaju dva litra vode i sačekamo da voda provri. Tada na red dolazi so, koju dodajte više ili manje, po ukusu. Kada je voda dovoljno slana, dodaje se belo kukuruzno brašno i meša drvenom varjačom nekih 35 minuta da se sve grudvice dobro razbiju i brašno skuva.
Znaćete da je kačamak gotov onda kada se počne lepo odvajati od stenki kotlića. Tradicionalni način pripreme podrazumeva i da se gotov kačamak istrese odmah na drvenu dasku ili lopar, koji se izrađuje od bukve. Kačamak se zatim seče na komade i to isključivo koncem ili drvenim nožem, nikako metalnim ili plastičnim.
Kada je kačamak gotov, domaćini ga na sto iznose zajedno sa nadaleko poznatim homoljskim sirom, ovčijim ili kravljim, koji se često meša i sa mlekom. Homoljski kačamak možete jesti i uz kiselo mleko, ali i uz kuvana mesna jela, poput gulaša ili paprikaša ,,bećara“. Odlično se slaže i sa prženim mesom, naročito hladnim pečenjem, što predstavlja idealnu kombinaciju toplog i hladnog.


3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!
3,2,1 - Srbija svim svojim čitaocima, hrišćanskim vernicima želi srećan Uskrs! Danas svi hrišćani na svetu proslavljaju najradosniji praznik Uskrs.

Manastiri Srpske Svete Gore
Manastiri svedoče o istoriji jedne zemlje. Oni su čuvari tradicije, kulture, baštine i nacionalnog identiteta. U Srbiji se nalazi više

Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način
Da li ste nekada čuli za homoljski kačamak? Da li ste ga probali? Ako niste, ne znate šta propuštate. Na

Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije
Posetioce istoka Srbije, pre svega Stare planine ljubazni domaćini obavezno ponude čobanskom pitom. Reč je o tradicionalnom srpskom jelu. Ovu

Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića
Jedno od tradicionalnih srpskih jela koje se služilo i na dvoru Nemanjića je jagnjetina u mleku. Možda vam je poznata

Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije
Jedan od legendarnih mesnih delikatesa pirotskog kraja je peglana kobasica. Izuzetnog ukusa, ali i oblika, odakle i potiče njeno ime

Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane
Svaki kutak Srbije ima svoju gastronomsku priču i specijalitete po kojima je poznat od davnina. U Novom Pazaru se prave

Komplet lepinja
Gastronomski specijalitet zapadne Srbije. Komplet ili užička lepinja kako je još nazivaju je jedan od lokalnih specijaliteta Zlatiborskog okruga i

Nezaboravan noćni provod u Beogradu
Znate li koji su razlozi da iz godine u godinu sve veći broj turista, pre svega mladih, hrli u našu

Noćni život Beograda
Prelepi “Beli grad” prestonica Srbije, mesto na kojem noćni život ima sve dugine boje, ponešto za svakog i za svačiji

Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike
Gde to voda sopoće? Planinom Jadovnik odjekuje njen huk, a upravo je on neodoljiv zov za mnoge ljubitelje prirode. U
Od jagnjetine ispod sača do baklave sa šumskim voćem Pored lekovite vode i čistog vazduha Sokobanja ima i izuzetnu gastro
Hrana na Kopaoniku je ono zbog čega se mnogi, nakon prve posete, ponovo vraćaju ovoj srpskoj planini. Slobodno možemo reći
Photos by: Dejan Todorović Takmičenje u brzom razvijaju testa, gastro blogeri, najbolji kuvari iz Srema koji će pripremati specijalitete u
„Al’ se nekad dobro jelo… baš“, kaže čuvena Đoletova pesma, i to s dobrim razlogom. Dobro se jelo nekada, a
Mirisi i ukusi istočnih i zapadnih kultura spojili su se na Kosovu i oblikovali jedinstvenu i neponovljivu kuhinju ovog dela
Domaća, prirodna hrana je ogroman potencijal. Svest o tome doprinela je ideji o pokretanju farme koza koja nudi vlastite, kvalitetne
Od bureka, preko ajvara do roštilja Srbija je poznatai potome što se ovde „dobro jede“. O srpskoj kuhinji se govori
Srbija se nalazi među popularnim vinskim destinacijama čemu svedoče i brojne nagrade koje dobijaju proizvođači vina iz naše zemlje. Na
Iako se za destilaciju i proizvodnju alkoholnih pića znalo još za vreme drevnog Egipta, ista su se vekovima koristila za
Vinogradarstvo i vinarstvo su među najrazvijenijim granama negotinske krajine koja ima ogroman vinski potencijal, veliki broj sunčanih dana i plodno
Srbija zauzima prvo mesto u Evropi po proizvodnji šljive, dok su u svetu ispred nje samo Kina i Indija. Većina
Tradicija ispijanja vina i gajenja vinove loze duboko je vezana za Srbiju čemu svedoče arheološke iskopine Sirmijuma i drugih lokaliteta