Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića

Jedno od tradicionalnih srpskih jela koje se služilo i na dvoru Nemanjića je jagnjetina u mleku. Možda vam je poznata i pod imenom Kneževa jagnjetina, a to ime je dobila po humskom knezu Miroslavu, Nemanjinom bratu. Jagnjetina pripremljena u mleku, kažu predanja, bila je jedno od njegovih omiljenih jela. Iako se jagnjetina uglavnom ne kombinuje s mlekom, ovo jelo oduševljava mnoge koji su ga probali.

Ovako pripremljeno jagnjeće meso je izuzetno mekano i sočno, a povrće koje se uz njega služi kao prilog je neverovatno je ukusno. Ukoliko odlučite da pripremite ovo jelo, lako može postati redovno posluženje vaše slavljeničke i slavske, mrsne trpeze.

Iako recepti variraju, tačnije, razlikuju se u nijansama, kao i u slučaju drugih tradicionalnih jela, mi vam prenosimo jedan provereni, koji potiče sa juga Srbije i jednostavan je za pripremu.

Sastojci:

2 kg jagnjetine (plećka, rebra ili but

7-8 šargarepa

500 – 600 g krompira

6-7 čena belog luka

1/2 korena peršuna

1 l mleka (može kravlje, ali je bolje ako imate kozje ili ovčije mleko)

3 lista lovora

biber

so

začinsko bilje ili začini po želji

Priprema:

Meso isecite na komade pa poređajte u dublju šerpu. Dodati očišćen beli luk, biljne začine, lovor, biber, šargarepu iseći na dugačke trake, pa i nju dodati u šerpu. Sve to preliti mlekom i kuvati na tihoj vatri 60 minuta. Obavezno paziti da meleko ne iskipi. Dok čekate da se to prokuva krompir isecite na veće komade. Staviti ga u tepsiju, najbolje zemljanu, malo ga nauljiti i začiniti. Kad je meso kuvano, sve iz šerpe prelijte preko krompira i na tepsiju stavite aluminijumsku foliju ili zemljani poklopac, pa zapecite u rerni na 220 stepeni dok krompir ne bude gotov. Krompir možete prethodno malo i prokuvati, ako vam više odgovara, ali nije obavezno. Takođe, pre nego jelo stavite u rernu, možete izvaditi i lovorov list, ako uživate u blažim ukusima. Na kraju skinuti foliju ili poklopac i ostaviti još desetak minuta u rerni, da jelo dobije lepu hrskavu koricu.

Od jagnjetine ispod sača do baklave sa šumskim voćem Pored lekovite vode i čistog vazduha Sokobanja ima i izuzetnu gastro ponudu, pa su tako specijaliteti sokobanjskog kraja čuveni i izvan

Hrana na Kopaoniku je ono zbog čega se mnogi, nakon prve posete, ponovo vraćaju ovoj srpskoj planini. Slobodno možemo reći da je kopaonička kuhinja spoj tradicionalnog i modernog, uz neizostavne

Photos by: Dejan Todorović Takmičenje u brzom razvijaju testa, gastro blogeri, najbolji kuvari iz Srema koji će pripremati specijalitete u centralnom delu manifestacije, tajni sastojak kolača u kome je uživao

„Al’ se nekad dobro jelo… baš“, kaže čuvena Đoletova pesma, i to s dobrim razlogom. Dobro se jelo nekada, a isto je tako i sada, duž cele Vojvodine. Tradicionalna vojvođanska

Mirisi i ukusi istočnih i zapadnih kultura spojili su se na Kosovu i oblikovali jedinstvenu i neponovljivu kuhinju ovog dela Srbije. Kombinacija domaćih sastojaka pripremljenih na tradicionalni način i po

Domaća, prirodna hrana je ogroman potencijal. Svest o tome doprinela je ideji o pokretanju farme koza koja nudi vlastite, kvalitetne proizvode izrađene od svežeg kozjeg mleka, po tradicionalnoj srpskoj recepturi.

Od bureka, preko ajvara do roštilja Srbija je poznatai potome što se ovde „dobro jede“. O srpskoj kuhinji se govori i piše. U Srbiji se gosti srdačno dočekuju, dok je

Srbija se nalazi među popularnim vinskim destinacijama čemu svedoče i brojne nagrade koje dobijaju proizvođači vina iz naše zemlje. Na izboru najboljih i najkvalitetnijih svetskih vina Dekanter (Decanter World Wine

Iako se za destilaciju i proizvodnju alkoholnih pića znalo još za vreme drevnog Egipta, ista su se vekovima koristila za lečenje. Na našim prostorima običaj konzumacije jakih alkoholnih pića datira

Vinogradarstvo i vinarstvo su među najrazvijenijim granama negotinske krajine koja ima ogroman vinski potencijal, veliki broj sunčanih dana i plodno tle za uzgoj grožđa, kao i blizinu Dunava. Zašto treba

Srbija zauzima prvo mesto u Evropi po proizvodnji šljive, dok su u svetu ispred nje samo Kina i Indija. Većina roda šljive koristi se za pripremu šljivovice koja spada u žestoka

Tradicija ispijanja vina i gajenja vinove loze duboko je vezana za Srbiju čemu svedoče arheološke iskopine Sirmijuma i drugih lokaliteta u Srbiji gde su pronađene vinske amfore koje datiraju još

Scroll to Top