zima u srbiji

Idila na srpskim planinama i u banjama

Brojne destinacije u Srbiji uspele su dugogodišnjim radom i ulaganjima da usavrše svoju zimsku ponudu – smeštajne kapacitete, ski staze, ali i brojne druge sadržaje.

Na nekoj od srpskih planina, ali i za posetu srpskim banjama.

U termalnoj vodi dok napolju veje sneg

Hedoniste bi oduševio sledeći prizor: krupne pahulje provejavaju po hladnom danu, a vi ležite u đakuziju ili bazenu punom termalne vode. Ovakva slika može se nazvati pravom zimskom idilom za one koji umeju da uživaju, a dostupna je gostima iz zemlje i inostranstva u brojnim banjama širom Srbije.

Zimovanje u Vrnjačkoj Banji, kraljici banjskog turizma u Srbiji može biti idilično iskustvo za celu porodicu. Ovakav odmor preporodiće sve posetioce, bilo da se odluče za relaksaciju u toploj i lekovitoj banjskoj vodi ili za šetnju i aktivnosti na snegu na obroncima planine Goč, u čijem se podnožju nalazi Vrnjačka Banja. Na planini Goč postoje i uređene staze za skijanje.

Užitak u hladnim zimskim mesecima nude i druge banje u Srbiji kroz zatvorene bazene,  uređene spa i velnes centre i šetnju po prirodi.


Sezona skijanja

Najbolji izbor za ljubitelje skijanja i drugih aktivnosti na snegu je odlazak na srpske planine gde ih čekaju savremeni ski sitemi, a ljubitelji aktivnog odmora, za svoje zimovanje mogu odabrati neki od centara: Staru planinu, Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, Taru, Besnu kobilu, Zlatar, Suvu planinu, Šar planinu, Crni vrh u Boru, Goč i Goliju. Uređene staze za skijanje nisu sve što srpske planine nude tokom zimskih meseci. Luksuzni hotelski kompleksi na planinama u Srbiji u svojoj ponudi imaju i fantastične spa i velnes centre za opuštanje i relaksaciju nakon aktivnosti na snegu. Takođe, svi domaći i strani posetioci srpskih planina i u zimskom periodu mogu uživati u jednoj od najprepoznatljivijih odlika srpskog turizma – ukusnoj kuhinji koja predstavlja jedinstveni spoj uticaja različitih naroda i tradicija.

ZLATIBOR

Zlatibor je planina koja godinama nosi titulu najposećenije planine u Srbiji. Fantastična priroda, uređene ski staze različite težine, vidikovac i ski centar Tornik opremljen šestosednom žičarom, smeštajni kapaciteti sa raznovrsnim saržajima, samo su deo sadržaja koje ova planina nudi svojim posetiocima.

Od 2020. godine gostima Zlatibora dostupna je i gondola, sa poslednjom stanicom na Torniku koja je savršena za panoramsko razgledanje i poglede od kojih zastaje dah. Pored privatnih apartmana i hotelskih kompleksa, posetiocima Zlatibora na raspolaganju su i brvnare smeštene na perifernim delovima planine, koje uživanju u hladnim zimskim danima daju posebnu čar.

Kopaonik

ovde sezona skijanja traje duže

Kopaonik je najveći ski centar u Srbiji i pravi je izbor za ljubitelje različitih aktivnosti na snegu i aktivnog odmora. Skijaški centar Kopaonik prostire se na više od 64 km ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Za goste ove planine koji su ljubitelji noćnog skijanja u samom centru skijališta osvetljene su staze Pančićev vrh, Malo jezero i Karaman greben. Takođe, postoje uređeni prostori i za najmlađe skijaše i one koji uče svoje prve korake na skijama. Na ovoj planini postoje sistemi za veštačko osnežavanje kojima je pokriveno 97 posto skijališta, zahvaljujući kojima sezona skijanja traje duže. Staze su dobro povezane sistemom žičara i ski liftova, a žičara četvorosed „Pančićev vrh“ radi tokom sezone, ali i tokom leta.

Ski centar Kopaonik od nedavno stranim i domaćim turistima nudi i gondolu koja povezuje Brzeće i centar Kopaonika.  Posetioci ove planine mogu uživati i u uređenom snow parku, na kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera.

Stara planina

Stara planina gotovo pet meseci godišnje se nalazi pod snegom i predstavlja ogroman potencijal za razvoj srpskog turizma. Ovo mesto netaknute prirode  je pogodno za uživanje u zimskim sportovima. Sadržaj skijaškog centra „Babin zub“ čine staze na lokacijama „Sunčana dolina“, „Konjarnik“ i „Markova livada“, a skijalište poseduje i četvorosednu žičaru „Konjarnik“.

Na lokaciji „Jabučko ravnište“ se nalazi prva gondola u Srbiji – osmosedna i prevozi skijaše od hotela dalje u sistem žičara i staza. Stara planina posetiocima nudi više od 13 km odlično uređenih staza različitih težina koje su pripremljene za skijaše svih kategorija. Takođe, na planini postoji i sistem za veštačko osnežavanje, a domaćim i stranim gostima dostupan je i hotel „Stara planina“ sa fantastičnim gastronomskim, spa i velnes sadržajem.

 

Zimske čari u etno-selima Srbije

Etno turizam u Srbiji tokom poslednjih godina doživljava svoj procvat. Odmor od gradske buke upotpunjen tradicionalnim elementima u enterijeru i gastronomskoj ponudi etno-sela širom Srbije čine primamljivim mestom za zimski odmor.

Autentični izgled, tradicionalna srpska kuhinja i domaćinska atmosfera koju srpski domaćini nude u etno kompleksima širom zemlje upotpuniće sliku zimske idile domaćim i stranim turistima. Turisti zimski odmor mogu provesti na Mećavniku – u bajkovitom Drvengradu, etno-selu Koštunići, Vraneši ili nekom drugom seoskom gazdinstvu koje svoja vrata otvara za sve domaće i strane goste.

Scroll to Top