Dobra farma sa proizvodima od kozjeg mleka

Domaća, prirodna hrana je ogroman potencijal. Svest o tome doprinela je ideji o pokretanju farme koza koja nudi vlastite, kvalitetne proizvode izrađene od svežeg kozjeg mleka, po tradicionalnoj srpskoj recepturi.

Selo Dobričevo, u opštini Bela Crkva u Južnom Banatu, mesto je koje se danas može pohvaliti jednom od najsavremenijih farmi koza u Srbiji i regionu. Sve je počelo u septembru 2014.godine osnivanjem Društva za mešovitu poljoprivrednu proizvodnju. Usledila je kupovina zemljišta nekadašnje zadruge 2015.godine. Tada se Dobra farma koristila sa 7.5ha okolnog zemljišta, da bi kroz godine predanog rada i truda prerasla u moderno proizvodno i prerađivačko postrojenje koje koristi 72ha vlastitog ili zemljišta u zakupu.

Tradicionalna receptura

Na Dobroj farmi ništa se ne prepušta slučaju. Koze se hrane visokokvalitetnom hranom, lucerkom i žitaricama, koje dobrim delom dolaze iz vlastitog uzgoja. Iako postoje tek nekoliko godina, veoma su blizu svom cilju da dosegnu kapacitet od 600 koza na muži. Kvalitet, trud i rad od samih početaka prepoznali su i kupci. Svi proizvodi Dobre farme jednako su traženi i visoko kotiraju u gastro ponudi, ne samo Banata, već i cele Srbije.

Uz kvalitetno kozje mleko, čuveno po svojim lekovitim svojstvima, u ponudi Dobre farme su i kozji jogurt, kefir i surutka. Bogata je i ponuda sireva, a svima im je zajedničko to što se izrađuju isključivo od kozjeg mleka sa vlastite farme i po tradicionalnoj recepturi.

Dobrivojev sir, naziv je mladog, punomasnog, mekanog kozjeg sira koji se pokazao idealnim za grilovanje, ali i kao dodatak salatama u maslinovom ulju. Tu je još i Dobrica M, beli sir nastao zrenjem u salamuri, prijatne arome, koji ukusom podseća na feta sir. Uz mlade, tu je još i Stari dobri sir, koji zri u salamuri i odlikuje ga intenzivan ukus. Odličan je kao predjelo, uz aperitiv, a savršen je i kao dodatak salatama.

Vino i sir su savršen spoj

Od sireva koji se savršeno slažu sa vinima i veoma su traženi među kupcima, počasno mesto zauzeo je i Polutvrdi sir. Tehnologija njegove proizvodnje je najsličnija tehnologiji proizvodnje polutvrdih sireva holandskog tipa, uz određene modifikacije, a vreme zrenja je do tri meseca. Tu je i Kozji extra trvrdi sir,  napravljen po uzoru na italijanske tvrde sireve, izuzetno bogate, pomalo oštre i prodorne arome, koji je pogodan i za rendanje.

Kvalitet se uvek ceni i prepoznaje, a o tome svedoče i brojne nagrade koje su poslednjih godina stigle na Dobru farmu- nagrada za Najbolji ukus Srbije u kategoriji sireva sa Jesenjeg Ukus festa iz 2018.godine, Velika zlatna medalja za Dobrivojev sir i Zlatna medalja za Dobrilin sir osvojene na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2019.godine, a kolekciji su 2021. godine dodali i Diplomu „ETNO HRANA I PIĆE“ za Polutvrdi sir sa 15. Međunarodnog sajma etno hrane i pića održanog u Beogradu.

3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!

3,2,1-Srbija: Srećan Uskrs!

3,2,1 - Srbija svim svojim čitaocima, hrišćanskim vernicima želi srećan Uskrs! Danas svi hrišćani na svetu proslavljaju najradosniji praznik Uskrs.

Manastiri Srpske Svete Gore

Manastiri Srpske Svete Gore

Manastiri svedoče o istoriji jedne zemlje. Oni su čuvari tradicije, kulture, baštine i nacionalnog identiteta. U Srbiji se nalazi više

Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način

Homoljski kačamak, svetski poznato jelo pripremljeno na tradicionalan način

Da li ste nekada čuli za homoljski kačamak? Da li ste ga probali? Ako niste, ne znate šta propuštate. Na

Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije

Čobanska pita, specijalitet Istočne Srbije

Posetioce istoka Srbije, pre svega Stare planine ljubazni domaćini obavezno ponude čobanskom pitom. Reč je o tradicionalnom srpskom jelu. Ovu

Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića

Kneževa jagnjetina u mleku – specijalitet koji se služio i na dvoru Nemanjića

Jedno od tradicionalnih srpskih jela koje se služilo i na dvoru Nemanjića je jagnjetina u mleku. Možda vam je poznata

Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije

Pirotska peglana kobasica, specijalitet iz Srbije

Jedan od legendarnih mesnih delikatesa pirotskog kraja je peglana kobasica. Izuzetnog ukusa, ali i oblika, odakle i potiče njeno ime

Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Pazarske mantije su vrhunski specijalitet koji oduševljava i najveće gurmane

Svaki kutak Srbije ima svoju gastronomsku priču i specijalitete po kojima je poznat od davnina. U Novom Pazaru se prave

Komplet lepinja

Komplet lepinja

Gastronomski specijalitet zapadne Srbije. Komplet ili užička lepinja kako je još nazivaju je jedan od lokalnih specijaliteta Zlatiborskog okruga i

Nezaboravan noćni provod u Beogradu

Nezaboravan noćni provod u Beogradu

Znate li koji su razlozi da iz godine u godinu sve veći broj turista, pre svega mladih, hrli u našu

Noćni život Beograda

Noćni život Beograda

Prelepi “Beli grad” prestonica Srbije, mesto na kojem noćni život ima sve dugine boje, ponešto za svakog i za svačiji

Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike

Slapovi koji fasciniraju svetske i domaće putnike

Gde to voda sopoće? Planinom Jadovnik odjekuje njen huk, a upravo je on neodoljiv zov za mnoge ljubitelje prirode. U

Scroll to Top