Doživite Srbiju na dugačiji način, obiđite je biciklom

Biciklistički turizam je sve popularniji kako u svetu, tako i u Srbiji. Da li nekad razmišljali o obilasku Srbije biciklom?

Ako vas ova ideja privlači pozivamo vas da krenete Dunavskom biciklističkom rutom ili bar jednom njenom deonicom. Dunavska biciklistička ruta D6 je međunarodna biciklistička staza koja se proteže duž toka reke Dunav, od izvora do njegovog ušća u Crno more. Ruta je dugačka 2875km i prolazi kroz Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku i Ukrajinu.

Ukupna dužina Dunavske biciklističke rute kroz Srbiju je impresivnih 667km i podeljena je na sedam deonica. Počinje na severu Vojvodine kod Bačkog Brega, na granici sa Mađarskom i vodi sve do Negotina i Bregova na granici sa Bugarskom.

Međunarodna biciklistička staza Eurovelo 6 (EV6) povezuje Atlantski okean i Crno more i do sada se može pohvaliti sa 19 trasiranih biciklističkih ruta u Evropi. Predstavnici Evropske biciklističke federacije više puta su isticali da EV6 ruta u Srbiji ima najbolji sistem signalizacije u celoj Evropi.

Ako odlučite da krenete u biciklističku avanturu ovom rutom, ne brinite jer su lako dostupne kvalitetne navigacijske karte i aplikacije za telefon, a staza kroz Srbiju je dobro obeležena jasnim putokaznim oznakama, u skladu sa standardima Evropske biciklističke federacije.

Među najlepšim mestima na Dunavskoj ruti kroz Srbiju ističu se: Đerdapska klisura, Mali i Veliki Kazan, kao i vidikovci: Greben, Mali Prilaz, Ploče i Đevrin. Ruta vas dalje vodi i do nasipa na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, kao i do čarde „Zlatna kruna“ na apatinskom keju.

Pruža vam se prilika da biciklom obiđete i Golubačku tvrđavu, kao i prelepe Sremske Karlovce, Beograd i Novi Sad. Dalje vas vodi na čarobne terase čardi „Nećko“ i „Mika“ u blizini Bačkog Novog Sela, kao i u šumu topola u neposrednoj blizini, a svojom lepotom pažnju pleni i deonica uz reku od skretanja za selo Slatina do Kusjaka.

Nije samo vožnja biciklom ono što vam preporučujemo. Dunavska ruta i mesta kroz koja prolazi nude brojne atrakcije, mesta za odličan odmor, ribolov, ali i fantastičnu hranu i piće.

Scroll to Top