Profesor sa crnim pojasom sve bliže Evroviziji

Profesor sa crnim pojasom sve bliže Evroviziji

Foto: Jasna Bogojević/Dejan Milićević

Vranje mu je u duši, Beograd u srcu, a svojim glasom je Stefan Zdravković Princ (29) do sad dotakao ljude širom Evrope gde je do sad imao zapažene nastupe. On će se pesmom „Cvet sa istoka“ predstaviti na izboru za predstavnika Srbije na Eurosongu 2023.

Do osme godine je živeo u Vranju. Nakon preseljenja u Beograd kao osnovac je bio izuzetno uspešan karatista. Stefan je nosilac crnog pojasa i osvajač brojnih medalja, vicešampion Balkana i šampion dečijeg evropskog takmičenja koje je održano u Italiji.

Krajem osnovne škole osnovao je prvi bend i nastavio da se bavi muzikom kao srednjoškolac sa ekipom iz Šeste beogradske gimnazije.

„Note ne znam da čitam“, kaže Stefan kroz osmeh dok se priseća reakcije dirigenta tokom pripremanja predstave „Isus hrist super star“ gde je dobio glavnu ulogu.

Stefan je nastupao na brojnim međunarodnim  festivalima, na čuvenom Slavjenskom bazaru u Belorusiji, u Kazahstanu je pevao na kazarskom jeziku, dok se u bugarskom takmičenju VOICE plasirao među 12 najboljih među 4000 prijavljenih kandidata.

Foto: Sara Jovanović

Na Filološkom fakultetu Stefan je dipolomirao na katedri za skadinavske jezike i duže od pet godina radi kao nastavnik norveškog jezika i paralelno sa tim se bavi muzikom.

-„Cvet sa istoka“ je pesma inspirisana tradicijom i u sebi nosi šarenolikost muzičkih žanrova, spada u world muzic. Inspirisana je pričom iz mog rodnog Vranja o belom mostu i tragičnoj ljubavi Turkinje Ajše i Srbina Stojana, pričom koju sam slušao kao dete. Nosi u sebi strast prema zvuku juga, Srbije, Španije i orjentalnom zvuku. U pesmi se smenjuju različiti žanrovi poput izvorne muzike, pop, rok muzike. Autor je Dušan Bačić, dok je  Dejan Nikolić uradio aranžman. Kostimi su inspirisani tradicionalnom narodnom nošnjom Vranja, ali su i modernizovani, ubačeni u kontekst Evrovizije i same pesme.

Stefan Zdravković Princ nastupiće pod rednim brojem 5 u prvoj polufinalnoj večeri izbora pesme za Evroviziju. Koreograf Alen Sesartić koji je sarađivao sa Lejdi Gagom zadužen je za scenski nastup dok je plesačica Petra Hajduk sa internacionalnom karijerom.

-Koreografija je kao koncept zahtevna i veoma je važno da svako od nas na sceni bude fokusiran jer moramo biti kompatibilni. Meni je važno da se javnosti predstavim na pravi način, da se ljudi upoznaju sa onim što umem- kaže Stefan i otkriva kako je dobio svoje umetničko ime Princ.

-Princ je instagramska šala od pre 7 godina. Tada su mi govorili da sam kao princ iz Diznijevih bajki, pa su se kada sam počeo solo karijeru „zakačili“ za to da sam Princ.

Foto : Dejan Milićević

Scroll to Top